Centrul de Investigații Jurnalistice a pierdut procesul împotriva Președinției. Biografiile persoanelor decorate cu distincții de stat și actele prin care șeful statului respinge candidaturile judecătorilor rămân secrete

Anticoruptie.md
30/06/2016

Centrul de Investigații Jurnalistice a pierdut procesul împotriva Președinției prin care ceream informație despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție. Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursul pe care CIJM l-a depus după ce Curtea de Apel Chișinău a obligat Președinția să ofere jurnaliștilor informație doar despre persoanele decorate cu distincții de stat. La 29 iunie, CSJ a dispus casarea integrală a deciziei instanței de apel și a menținut hotărârea Judecătoriei sectorului Buiucani care, în noiembrie 2015, a respins acțiunea Centrului. 

Cele două solicitări de informație au fost trimise la Președinție încă în luna mai 2015. În prima, CIJM a cerut biografiile persoanelor care au fost decorate din anul 2001 până în 2015 cu distincţii de stat: Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Meritul Civic şi Ordinul Ștefan cel Mare, precum și detalii privind meritele concrete față de stat ale fiecărei persoane decorate. Președinția a refuzat să ofere această informație, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal.

În a doua solicitare, jurnaliştii Centrului au cerut toate actele trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel. Și în acest caz reprezentanții Președinției au invocat datele cu caracter personal. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au obținut și au analizat însă actele privind promovarea magistraților. Ne-am convins că documentele conțin informații de interes public, fiind folosite la realizarea anchetei "Judecătorii «cu nouă vieți»"

"Instanţa de recurs reţine că informaţia solicitată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice este una restricţionată, cu acces limitat, aceasta fiind protejată de Legea cu privire la secretul de stat. Prin urmare, cele relatate indică la faptul că informaţia solicitată prin scrisoarea nr. 20-05 din 14 mai 2015 (cea privind judecătorii - n.r.) este o informaţie ce conţine date cu caracter personal, la care accesul este limitat, şi este inadmisibil de a fi date publicităţii motivele respingerii candidaturilor la funcţia de judecător, totodată va fi încălcat principiul respectării drepturilor şi reputaţiei candidaţilor la funcţia de judecător. Instanţa de recurs în acest sens menţionează şi Hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie cu privire la examinarea cauzelor privind accesul la informaţiile oficiale care stipulează că solicitantul de informaţii va oferi, în cadrul cererii scrise, detalii suficiente şi concludente pentru identificarea informaţiei solicitate", se arată în decizia CSJ.

Magistrații au considerat neîntemeiată și decizia Curții de Apel Chișinău prin care instanța a obligat Aparatul Președinției să elibereze CIJM informaţia cu privire la biografiile persoanelor care au fost decorate cu Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Meritul Civic şi Ordinul Ştefan cel Mare din anul 2001 până în 2015. "La examinarea cauzei instanţa de apel nu a ţinut cont de prevederile art. 4 al Legii privind protecţia datelor cu caracter personal care stipulează că datele cu caracter personal care fac obiectul prelucrării trebuie să fie: colectate în scopuri determinate, explicite şi legitime si trebuie să fie adecvate, exacte şi neexcesive. Astfel solicitarea furnizării informaţiei pentru 14 ani de activitate nu corespunde normelor invocate datorită caracterului excesiv si neidentificabil al informaţiei solicitate", potrivit aceleiași decizii. 

"Este primul proces privind accesul la informație din ultimii zece ani pe care îl pierde CIJM. Informațiile solicitate erau de interes public sporit, pentru că era vorba despre date privind judecătorii candidaturile cărora au fost respinse de Președinție, iar în condițiile în care asupra magistraților planează atâtea suspiciuni de corupție, este normal să existe interes public sporit. Este și de interesul autorităților să facă această informație publică din oficiu așa ca cetățenii să cunoască cine sunt judecătorii care sunt promovați sau, din contra, care candidaturi sunt respinse. O investigație jurnalistică a aratat totuși că judecătorii respinși de președinte, ca având probleme de integritate, au fost promovați în sistem de către CSM. Deci, nu poate Președinția să nu ne ofere această informație. Înțeleg că judecătorii se protejează pe ei, astfel justific această hotărâre", declară Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Cât despre persoanele care sunt decorate cu distincții de stat, Cornelia Cozonac susține că orice cetățean ar fi interesat să afle date despre meritele acestora. "Hotărârea în cauză este una neadecvată, este de fapt o sfidare a dreptului cetățenilor la informația de interes public și o sfidare a normelor de drept internaționale, a libertății presei și este contrară principiilor unei democrații. Următorul pas cred că va fi CEDO, ca să ne cerem deptul la accesul la informația de interes public", a adăugat Cornelia Cozonac.

Anticoruptie.md
30/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii