CANAL 5, suspendat de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Cum au reacționat reprezentanții postului TV

Anticoruptie.md
22/03/2024
bas-tv.md

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” (CANAL 5, MAESTRO FM). Decizia a fost luată în cadrul ședinței care a avut loc miercuri, 20 martie.

Motivul sistării a fost explicat prin constatarea unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului, spun autoritățile. 

Reprezentanții televiziunii CANAL 5, post de televiziune care ar fi controlat din urmbă de deputatul fugar, Ilan Șor, au venit cu o reacție, menționând că decizia este una abuzivă, care „sfidează prevederile legislației naționale, dar și o serie de reglementări internaționale în domeniu”.

„Toate acuzațiile aduse postului de televiziune sunt falsuri grosolane, fără nicio dovadă sau justificare legală. Postul de televiziune – Canal 5 își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu prevederile Codului serviciilor audiovizuale și cu standardele internaționale în domeniu. În activitatea sa, Canalul 5 nu a avut sancțiuni conexe, ca să nu mai vorbim de riscuri pentru securitatea statutului”, au precizat reprezentanții postului TV.

Totodată, reprezentanții CANAL 5 au condamnat atacurile repetate asupra drepturilor fundamentale și a libertății de exprimare în Republica Moldova și au cerut „comunității naționale și internaționale să intervină de urgență pentru a stopa abuzurile guvernării PAS de la Chișinău”.

În același timp, Consiliul anunță că nu au fost identificate limitări sau riscuri pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului pentru următoarele companii din domeniul audiovizualului: SRL „Bright Communications”(R LIVE TV), SRL „Radio Plai”, AO „PRO-MINGIR” (RADIO PRO-MINGIR), SRL „REFORMA ART” (JURNAL TV), AO Centrul de promovare a sănătății și educației pentru sănătate „SĂNĂTATEA” (JURNAL FM), SRL „VOCEA MEDIA” (VOCEA BASARABIEI TV, VOCEA BASARABIEI FM) și SRL „NOROC MEDIA” (NOROC TV, RADIO NOROC).

Până în data de 12 martie, Agenția de Investiții a recepționat 40 dosare pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului și care au fost puse la dispoziția membrilor Consiliului pentru analiză și expunere. Pentru alte 4 companii a fost constată retragerea licenței de emisie în baza cererii. Luând în considerare volumul de dosare spre analiză, complexitatea acestora și termenul legal de răspuns al Consiliului, membrii Consiliului s-au expus pe marginea a 8 dosare, restul urmând a fi examinate la următoarele ședințe ale Consiliului.

Precizăm că 12 posturi TV din anturajul lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc au rămas fără licență pe parcursul ultimului an. Este vorba de posturile de televiziune Orizont TV, ITV, Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV. Deciziile privind suspendarea licențelor de emisie au fost luate de către Comisia Situaţii Excepţionale, la propunerea Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Serviciul a adunat probe care demonstrează că aceste posturi de televiziune sunt subordonate grupărilor criminale organizate, conduse de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, prin intermediul cărora Federaţia Rusă vrea să influenţeze și să submineze procesul democratic.

Anticoruptie.md a prezentat în cadrul anchetei jurnalistice „TELEVIZIUNILE „CU NOUĂ VIEȚI” ALE PARTIDULUI ȘOR ȘI PSRM” cum trei dintre cele șase televiziuni cu licențele suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina, au migrat pe frecvențele altor posturi tv. 

Anticoruptie.md
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii