CSE a suspendat, la cererea SIS, licențele a șase posturi de televiziune apropiate lui Șor și Plahotniuc // Ce decizii au mai fost luate

Anticoruptie.md
30/10/2023
colaj CIJM

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat în cadrul ședinței de luni, 30 octombrie, noi măsuri pentru protejarea spațiului informativ național. La propunerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe perioada stării de urgență, va fi suspendată licența de emisie a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean a specificat că autoritățile nu vor permite ca grupările criminale să destabilizeze țara și să submineze procesul democratic. În cadrul aceleiași ședință, CSE  a dispus alocarea resurselor financiare pentru întreținerea centrelor de plasament pentru refugiați, inclusiv a fost prelungită autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească. 

Potrivit informațiilor prezentate de directorul SIS, Alexandru Musteață, în ultima perioadă au fost acumulate mai multe date operative care confirmă că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie. Una dintre metode implică și campaniile de dezinformare puse la punct de anumite posturi TV, pentru care a și fost solicitată sistarea licenței.

Cele șase posturi de televiziune ar fi subordonate, potrivit șefului SIS „grupărilor criminale Șor și Plahotniuc”, care, prin persoane interpuse, „acționează în tandem pentru destabilizarea situației din Republica Moldova”. Finanțarea acestor instituții, spune oficialul, este efectuată prin diverse scheme obscure, în baza unor parteneriate încheiate cu persoane incluse în listele de sancțiuni internaționale. 

La amenințările care au crescut în intensitate în ultima perioadă s-a referit și premierul Dorin Recean, care a precizat că autoritățile vor acționa prompt pentru a preveni răspândirea dezinformării.

„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic. Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a menționat premierul Dorin Recean.

Totodată, CSE a decis alocarea din Fondul de intervenție al Guvernului a sumei de 2,1 milioane de lei, necesare pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate. 

O altă decizie a Comisiei ține de prelungirea, până la data de 31 decembrie 2023, a termenului de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.

Anticoruptie.md
30/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii