”Federația Rusă încearcă să influențeze scrutinul electoral din 5 noiembrie” // SIS solicită sistarea licenței pentru șase posturi TV afiliate lui Șor și Plahotniuc

Anticoruptie.md
30/10/2023
captura video

Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 vor rămâne cu licența sistată pe toată perioada stării de urgență, întrucât activitatea acestora se desfășoară cu încălcarea legislației audiovizuale. Anunțul a fost făcut, luni, 30 octombrie, de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, în cadrul unui briefing de presă. Șeful SIS a spus că au fost acumulate mai multe probe care confirmă că Federația Rusă încearcă să influențeze scrutinul electoral din 5 noiembrie „prin promovarea narativelor manipulatoare”. Totodată, SIS a mai închis alte 31 de portaluri web, 21 dintre care ar fi controlate de către Federația Rusă. 

„În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaționale și o creștere a riscurilor asupra securității informaționale, în special în perioada electorală. Deținem informații operative, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărare de voturi, coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare. Cele menționate fac parte din arsenalul războului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre”, a menționat directorul SIS.

SIS a propus CSE să sisteze pe perioada stării de urgență licențele a șase posturi TV. Este vorba de Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Potrivit directorului SIS, acestea au preluat conținutul transmis de alte posturi TV cărora le-a fost întreruptă licența de emisie începând cu decembrie 2022. Atât în primul și în al doilea caz motivul sistării licenței este legat de promovarea prin intermediul informațiilor difuzate a narativelor manipulatoare promovate de factorul extern. 

„Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și în baza informațiilor deținute de SIS și reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, NATO și UE. Politica lor editorială a acestor posturi este lansată spre o dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor”, a declarat șeful SIS.

Musteață precizează că în ultimele luni au fost fixate acțiuni concertate între gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Respectiv, au fost fixate acțiuni constante de fortificare financiară, de origine obscură, în special pe durata campaniei electorale ale instituțiilor media controlate direct și indirect de Vladimir Plahotniuc pentru a fi adaptată la politica editorială pro Șor. Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice au deconspirat într-o anchetă de presă scheme prin care se desfășoară procesul de insolvabilitate a companiilor din imperiul mediatic al lui Vlad Plahotniuc

De asemenea, lista surselor cu conținut online care alterează conținutul informațiilor difuzate în spațiul public a fost completat cu încă 31 de portaluri web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de Federația Rusă”, a precizat directorul SIS.

 

 

 

Anticoruptie.md
30/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii