Liliana Vițu: Toate posturile TV ale căror licențe au fost suspendate au încălcat legislația și au manipulat în raport cu războiul din Ucraina

Cornelia Cozonac
20/12/2022
captură

Toate cele șase posturi TV ale căror licențe au fost suspendate săptămâna trecută prin decizia Comisiei Situații Excepționale au încălcat legislația cu privire la audiovizual și au manipulat, în special în raport cu războiul din Ucraina. Explicații în acest sens a făcut, în cadrul unei conferințe de presă, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, precizând că „decizia CSE are la bază mai mulți factori cumulativi și urmărește protejarea spațiului audiovizual național”.  

CSE a dispus suspendarea licenței de emisie, cu începere din 19 decembrie, a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Majoritatea dintre acestea sunt controlate din umbră de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani.

„Consiliul Audiovizualului a monitorizat riguros activitatea tuturor posturilor TV din țară, fapt confirmat de rapoartele emise în acest an. Cele 6 posturi vizate de dispoziția CSE au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Au propagat dezbinarea, intoleranța și au susținut atacul informațional împotriva Ucrainei. Moldova nu este singura țară care a suspendat difuzarea unor posturi din considerente de securitate națională. Recent, Consiliul Uniunii Europene și autoritatea de reglementare franceză ARCOM au luat decizii similare, din cauza numeroaselor încălcări ale onestității în informații. Ne vom face munca onest și de-acum încolo, cu ochiul pe posturile TV și cu legea pe masă, pentru ca cetățenii să aibă acces la informații echilibrate, ancorate în etică și corectitudine în abordare”, a declarat Liliana Vițu.

„Înainte de începutul războiului, patru din cele șase posturi retransmiteau activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. Atât prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului cu privire la informarea corectă erau grav încălcate. În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmisiunea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică – manipulare prin omisiune. Adică – aceste posturi au evitat să vorbească despre război”, a preczat șefa CA.

Președinta CA a precizat că hotărârea are la bază mai mulți factori cumulativi ce țin atât de respectarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale. În acest sens mai multe rapoarte de monitorizare, inclusiv cele ale ONG-urilor de media, au atestat mai multe încălcări, fiind aplicate, pe parcursul acestui an, multiple sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului Federației Ruse contra Ucrainei. 

Toate posturi TV ale căror licențe au fost suspendate nu respectă prevederile Codului ce se referă la volumul de conținut local pe care trebuie să-l producă, iar patru dintre cele șase posturi și-au schimbat, în ultimele luni, proprietarul – beneficiarii finali, fără acordul Consiliului Audiovizualului.

„Cât privește acuzațiile de strâmtorare a limbii ruse, nu pot să constat decât faptul că acestea sunt deplasate. Atât postul public de televiziune, cât și posturile private din Moldova au în grila lor emisiuni în limba rusă și în limbile altor minorități, iar unul din posturile TV cu licența suspendată avea emisiuni locale, în limba română”, a mai spus Liliana Vițu.

Cornelia Cozonac
20/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii