Candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Munteanu a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare

Ilie Gulca
15/04/2024
Ion Munteanu. Foto: csm.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat, luni, raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Ion Munteanu la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 2 aprilie, Consiliul a amânat examinarea raportului în privința candidatului Ion Munteanu, actualmente procuror general interimar, din cauza volumului mare de documente ce urmează să fie analizate. 

„Conform concluziilor Raportului, Comisia a conchis în unanimitate că Ion Munteanu corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023”, se menționează într-un comunicat al CSM.

Până în prezent, CSM a aprobat 10 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă din 15 recepționate.

Pe 2 aprilie, membrii Consiliului au invocat drept motiv faptul că dosarul care îl vizează pe Munteanu este voluminos și necesită mai mult timp pentru examinare. „Este vorba de 668 de documente și 5.244 de file, majoritatea financiare”, a spus Ion Guzun.

Ion Munteanu a fost șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție în 2019-2020 și 2021-2021.

În octombrie 2022, a fost numit procuror general interimar, înlocuindu-l în această funcție pe Dumitru Robu. În mai 2023, Ion Munteanu s-a înscris la concursul pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2023, Munteanu a primit un salariu de 484.599 de lei. Familia procurorului locuiește într-o casă cu suprafața de 105,8 metri pătrați, pe care a obținut-o printr-un contract de donație.

Membrii familiei Munteanu au în proprietate trei automobile: un Duster fabricat în 2019 și cumpărat în 2024 cu 215.000 de lei, un Mercedes, fabricat în 2014, cu prețul declarat de 50.000 de lei.

Ion Munteanu a declarat că un membru al familiei sale are un Mercedes fabricat în 2011, pe care îl folosește conform unui contract „translativ de posesie și de folosință”.

Ilie Gulca
15/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii