DOC // Autoritățile au plătit milioane de lei pentru sistemul de vot electronic din Parlament, iar acum mai caută 45.000 de euro ca deputații să-l poată folosi

Anastasia Nani
07/03/2016
Captură: Privesc.eu

Sistemul electronic de vot și de înregistrare la ședințe, instalat în clădirea renovată a Parlamentului, rămâne în continuare obiect de decor în cadrul şedinţelor plenare ale legiuitorilor. După ce au scos din hazna aproape 13 milioane de lei ca să instaleze tehnica, autoritățile caută alte 45.000 de euro pentru o aplicație software.

Noua aplicație ar trebui să corespundă "Regulilor de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul ședințelor în plen ale Parlamentului Republicii Moldova și a cerințelor funcționale privind sistemul de gestiune a ședințelor în plen", aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în anul 2014, potrivit unui răspuns al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor adresat Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Pentru personalizarea aplicației software autoritățile urmează să contracteze o companie specializată, iar ajustarea sistemului de vot electronic ar costa circa 45.000 de euro. Autoritățile nu au identificat încă o sursă de finanțare. 

Tehnica a fost instalată în sala de ședințe în plen a Parlamentului încă în 2013, iar la acel moment a fost montată o aplicație software clasică, asigurată de producător. Deputaţii s-au mutat în sediul renovat al Legislativului încă în 2014. După aproape o oră în care au încercat să înveţe să folosească noua tehnică, aleşii au renunţat la ea şi au continuat să voteze ridicând mâinile. Atunci deputaţii s-au acuzat, pe de o parte, de sabotarea sistemului, iar pe de alta – de faptul că echipamentul ar fi utilizat pentru fraudarea votului.

Anticoruptie.md arăta anterior că tehnica, produsă de Bosch din Olanda, a fost cumpărată și instalată de Media Security SRL, subantreprenorul Consfirmgrup, compania care se ocupă de renovarea clădirii Parlamentului. “Instalarea sistemului electronic de vot  a fost efectuată prin contractul de antrepriză încheiat cu antreprenorul general (Consfirmgrup SRL – n.r.) și a costat 12.742.548 de lei. Echipamentul instalat este funcțional. În prezent, în baza Regulamentului de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul ședințelor în plen ale Parlamentului, se instalează aplicația software pentru sistemul de vot electronic instalat în sediul renovat al Parlamentului”, se arată într-un răspuns semnat de Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, adresat Centrului de Investigații Jurnalistice încă în luna mai 2015.

Potrivit aceluiași răspuns, lucrările de renovare a clădirii Parlamentului au costat aproape 362 de milioane de lei, iar gradul de finalizare a construcțiilor constituia circa 80 la sută. “Pentru finalizarea lucrărilor și darea în exploatare a sediului Parlamentului la momentul actual sunt necesare alocații financiare în sumă de 180 de milioane de lei”, a menționat Anatolie Zolotcov.

Anastasia Nani
07/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii