DOC// Liliana Andriaș, din nou la ușa CSM. Magistrata așteaptă să fie restabilită în funcție

Viorica Mija
14/03/2024
Captură video

Judecătoarea Liliana Andriaș, învinuită în 2016 că ar emis soluții ilegale în dosarul Laundromat, este în așteptarea unei decizii privind restabilirea sa în funcție, după ce a fost achitată definitiv. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a inclus în agenda ședinței extraordinare de joi, 14 martie, un subiect în acest sens. Andriaş a figurat în lista celor 16 magistraţi, reţinuţi în toamna anului 2016 pentru pronunţarea deciziilor în dosarul spălătoriei ruseşti Laudromat. În aprilie 2022, Judecătoria Chişinău a obligat statul să-i plătească fostei magistrate 19 mii de lei pentru cele 19 zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13, pentru că a fost deţinută în condiţii inumane şi degradante. Magistrata a solicitat despăgubiri şi pentru perioada în care s-a aflat în Izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, însă cererea i-a fost respinsă.

Andriaș a cerut încă în septembrie 2023 să fie restabilită în funcție, după ce instanța de apel i-a dat câștig de cauză.

Completul de judecată a constatat că eliberarea Lilianei Andriaș din funcția de judecător a constituit o ingerință în viața sa privată și profesională, iar drept consecință a avut loc violarea garanțiilor de la art. 8 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

 „Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită actul administrativ individual cu privire la restabilirea Lilianei Andriaș în funcția deținută până la adoptarea hotărârii nr.8/1 din 14 ianuarie 2014 „Cu privire la soluționarea chestiunii legate de posturile de judecător ale Judecătoriei Comerciale de Circumscripție”, cu toate drepturile și garanțiile prevăzute de Lege. Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită hotărârea prin care să admită cererea repetată a judecătorului Liliana Andriaș de transfer şi să propună repetat Preşedintelui Republicii Moldova candidatura judecătorului Liliana Andriaș pentru numirea, prin transfer a judecătorului Judecătoriei Comerciale de Circumscripție în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău”, se arată în hotărârea motivată.

O opinie separată a fost pronunțată de judecătorul Anatolie Minciuna, care ți-a exprimat dezacordul față de soluția adoptată de complet în ceea ce privește constatarea încălcării drepturilor Lilianei Andriaș garantate de art. 8 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.

Viorica Mija
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii