Două zile în care jurnalismul de investigație e la putere. Care este agenda Forumului organizat la Chișinău

CIJM
27/03/2024
Sursa: CIJM

La Chișinău se desfășoară pe parcursul a două zile, 27 și 28 martie, Forumul Jurnaliștilor de Investigație, care este organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și Asociația Presei Independente (API). Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. La forum participă jurnaliști din Republica Moldova, România, Ucraina și Kârgâzstan.

În debutul Forumului, participanților li se vor adresa atât organizatorii evenimentului, cât și partenerii proiectului.

Ulterior, vor fi organizate mai multe sesiuni de discuții, pe teme de actualitate: Jurnalismul de investigație:  provocări și impact. Cum obținem reacțiile autorităților?, Urme digitale în operațiunile serviciilor speciale. Exemple de influență a Kremlinului și FSB-ului asupra Moldovei, dar și vor fi organizate mai multe master-class-uri susținute de jurnaliștii cu renume în domeniul investigațiilor.

O sesiune separată va fi dedicată modalităților de identificare a resurselor pentru proiecte de investigație, în cadrul căreia vor fi anunțate și noi oportunități pentru jurnaliștii de investigație. Se va discuta și despre femeile jurnaliste de investigație și baze de date cu femei experte.

La Forum, jurnaliștii vor beneficia de asistența unor specialiști în securitatea cibernetică, care vor verifica, la solicitare, computerele jurnaliștilor și îi vor consulta privind măsurile de securizare. Juristul CIJM va acorda consultanță privind protecția și securitatea jurnaliștilor, înclusiv juridică, dar și accesul la informația de interes public.

Vor fi prezentate investigații jurnalistice realizate în cadrul Rețelei Jurnaliștilor de investigație, dar și vor fi oferite detalii despre programul de mentorat dezvoltat, lecțiile învățate și unele provocări apărute.

Forumul Jurnaliștilor de Investigație este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de Investigație și capacitarea ei să investigheze subiecte de corupție”, pus în aplicarea de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Asociația Presei Independente, în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

CIJM
27/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii