Procedurile tehnice de creare a Tribunalului Anticorupție, aproape de finalitate

Anticoruptie.md
19/03/2024

Instanța specializată pe dosarele de corupție, Curtea Anticorupție, ar urma să-și înceapă activitatea în maxim două luni. Termenul de adoptare în lectură finală a legii este până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Despre necesitatea creării unei asemenea instanțe a vorbit recent și președinta Republicii Moldova Maia Sandu, care s-a referit la termene similare de finalizare a procedurilor tehnice. 

Ministra a precizat că au fost organizate consultări, iar un grup tehnic de lucru va finaliza proiectul incluzând atât recomandările Comisiei de la Veneția, cât și avizul Guvernului. 

„Din câte înțeleg, se va crea pe parcursul lunii martie, astfel încât până la sfârșitul lunii aprilie, va fi deja adoptat în lectura a doua acest proiect de lege. Urmează să definitivăm concret formula finală. Noi am discutat deja că practica a mers mai înainte. Se știe că Judecătoria Chișinău și împreună cu CSM, la demersul Procuraturii Generale, au luat deja măsuri, au făcut o listă a judecătorilor specializați pe corupție. Este un prim pas de specializare a judecătorilor pe cauzele de corupție și deja se va decide dacă se va crea un sediu separat în care, eventual, să fie transferați, dar nu după o verificare prealabilă a acestor judecători, va fi chiar o instanță separată de fond”, a precizat ministra.

Necesitatea creării unui Tribunal Anticorupție este legat de numărul mare de dosare pe cazuri de corupție, a dosarelor de rezonanță, a spus șefa statului, Maia Sandu. 

„Este nevoie de un astfel de tribunal. Curățarea va mai dura și în această perioadă se tergiveresează lucrul pe anumite dosare. Avem nevoie de un efort concentrat, avem nevoie de decizii finale pe aceste dosare pentru a putea recupera banii din afara țării și din țară. Tocmai de asta avem nevoie de aceaastă Curte Anticorupție. Am reușit să obținem comentarii de la Comisia de la Veneția. În următoarele săptămâni sper ca această decizie să fie aprobată de Parlament și să înceapă procesul.”, a susținut Maia Sandu.

Amintim că, acum un an, Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care va examina dosarele complexe de corupție. În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate. Activitatea Tribunalului Anticorupție va fi asigurată de 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți  de către Președintele Republicii Moldova. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Totodată, unii experți în justiție și anticorupție vorbesc despre riscul de influențare a judecătorilor, importanța criteriilor de selectare, dar și despre faptul că noua entitate trebuie să-și asume rezolvarea unor dosare de rezonanță care nu au un deznodământ de ani de zile.

Anticoruptie.md
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii