Opinii// Tribunalul Anticorupție în Republica Moldova: între „exact ce trebuie” și „risc de influențare a judecătorilor”

Mihaela Cibotaru
14/06/2023

Crearea Tribunalului Anticorupție este o inițiativă necesară, dar care urmează să fie îmbunătățită. Este opinia exprimată de reprezentanții societății civile. Întrebați de Anticoruptie.md care este viziunea lor asupra Conceptului prezentat marți, 13 iunie, de către Președinție, experții în justiție și anticorupție vorbesc despre riscul de influențare a judecătorilor, importanța criteriilor de selctare, dar și despre faptul că noua entitate trebuie să-și asume rezolvarea unor dosare de rezonanță care nu au un deznodământ de ani de zile.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) consideră că crearea unei asemenea instituții în Republica Moldova este inoportună, având câteva argumente în acest sens. Primul argument ține de inechitatea legată de volumului de lucru și nivelul salarizării, spune Daniel Goinic, director de program al CRJM.

„Problema este lipsa unui volum de muncă adecvat pentru judecătorii din instanța anticorupție. Cu 200-250 de cauze de corupție înregistrate anual în Republica Moldova, judecătorilor unei instanțe anticorupție le-ar reveni câteva zeci de dosare, în timp de volumul de lucru al unui judecător din instanța de fond este de 600 de materiale și dosare pe an. Este o inechitate în ceea ce ține de volumul de lucru al judecătorilor din aceste două instituții”. Totodată, legea prevede oferirea judecătorilor instanței anticorupție unui salariu similar cu al celor de la Curtea Supremă de Justiție, ceea ce iarăși este o discriminare în raport cu judecătorii altor instanțe de fond, menționează Daniel Goinic.

Juristul a punctat și riscul legat de influențarea judecătorilor într-o țară mică, precum este Republica Moldova. „Șansa de a influența un judecător este mult mai mare într-o instanță specializată”, a spus el.

Totodată, Daniel Goinic consideră că un judecător din instanța de fond poate examina cazurile de corupție din Republica Moldova, majoritatea nefiind complicate sau cazuri de corupție la nivel înalt . În acest context, „O sugestie este consolidarea Procuraturii Anticorupție încât aceasta, împreună cu Centrul Național Anticorupție să analizeze mai multe dosare, iar investigațiile să fie mai calitative, încât să nu existe temeiuri de clasare, suspendare sau încetare a procesului”, consideră directorul de programe al CRJM. Nu mai puțin importantă este problema accesului la instanță, aceasta urmând să funcționeze la Chișinău și toate părțile implicate în dosar ar trebui să se deplaseze în capitală, ceea ce poate duce la o durată mai mare a procedurilor.

Pe de altă parte, un alt reprezentant al societății civile, expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră de crearea unei asemenea instanțe în Republica Moldova este „exact ce trebuie”, dar subliniază importanța procedurii de selectare a magistraților, care să fie integri și neinfluențabili.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Cornelia Cozonac, a subliniat că este important ca o instanță specializată pe cazuri de corupție „să aibă în spate procurori anticorupție profesioniști, care să livreze dosare grele, bine structurate, cu probe imbatabile și consistente. În lipsa acestor dosare, munca judecătorilor va fi în van”. Ea a menționat că, la doi ani de la schimbarea guvernării, care și-a asumat drept prioritate lupta cu corupția, nu prea sunt dosare grele de corupție. „Din ceea ce cunosc eu, mai multe dosare sunt pornite pe baza investigațiilor jurnalistice, cele mai multe investigații fiind ale echipei CIJM. Sunt dosare pornite împotriva unor procurori care au deținut funcții importante - Ruslan Popov, Igor Popa, chiar și în cazul fostului procuror general Stoianoglo, unele episoade țin de investigațiile noastre. Și dosarul Energocom, în care este învinuit Igor Dodon, are la baza o investigație jurnalistică a echipei noastre, realizată în 2008”. „Eu nu cunosc dosare penale pe cazuri de corupție pornite de procurori în ultimii doi ani. Poate sunt și noi nu le cunoaștem, dar asta îngrijorează. Pentru că dacă nu vom avea procurori curajoși, integri și profesioniști, nu știu dacă o instanță anticorupție va fi viabilă”, a conchis Cornelia Cozonac.

Amintim că marți, 13 iunie, Președinția a anunțat despre elaborarea Conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție - Tribunalul Anticorupție, care va examina dosarele complexe de corupție. În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate. Activitatea Tribunalului Anticorupție va fi asigurată de 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți  de către Președintele Republicii Moldova. 

Mihaela Cibotaru
14/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii