DOC// O nouă instanță judecătorească specializată. Ce dosare va gestiona și cine le va examina

Tatiana Gherța
13/06/2023
colaj CIJM

Administrația prezidențială a anunțat marți, 13 iunie, despre elaborarea Conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție, un proiect anunțat de președintele Maia Sandu. Noua instanță - Tribunalul Anticorupție, va examina dosarele complexe de corupție. În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție (PA) și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate (ANI), inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate. Judecătorii tribunalului anticorupție ar urma să ridice un salariu în jur de 45 mii lei și vor fi acceptați doar dacă vor întruni condițiile și vor aplica pentru obținerea accesului la secretul de stat. 

Potrivit conceptului, pe lângă cauzele PA și actele emise de ANI, tribunalul anticorupție va examina într-o singură procedură legalitatea actelor ANI și cererile de confiscare a averii nejustificate. De asemenea, dosarele aflate pe rol în alte instențe de judecată, procedurile penale, contencios administrativ și civile, vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare.

Activitatea tribunalului anticorupție va fi asigurată de 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și numiți  de către Președintele RM. Pentru selecția și evaluarea candidaților CSM poate institui o Comisie dedicată, care va fi asistată de către secretariatul CSM și va activa în baza unui Regulament aprobat de CSM. Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani. 

Un alt aspect al conceptului prevede faptul că candidații la funcția de judecător la instanța anticorupție vor fi practic obligați să aplice pentru obținerea accesul la secretul de stat concomitent cu înregistrarea în concurs. În cazul în care refuză accesul la secretul de stat, aceștia nu vor fi acceptați pentru  numirea în funcție. Judecătorii numiți sau transferați la instanța anticorupție vor trece evaluarea externă extraordinară (vetting) după curțile de apel.

Proiectul legii privind instanța judecătorească anticorupție va fi transmis Parlamentului Republicii Moldova, acolo unde vor fi desfășurate consultările publice. Textul legii va fi transmis Comisiei de la Veneția după aprobarea legii, cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

 

Tatiana Gherța
13/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii