Protest în faţa Ambasadei Republicii Azerbaidjan // Mai multe organizaţii neguvernamentale din Moldova s-au solidarizat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Khadija Ismayilova

Anticoruptie.md
03/05/2016
Foto: CIJM

Mai multe organizaţii neguvernamentale s-au solidarizat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova și jurnalista Khadija Ismayilova, condamnată la Baku, după ce echipa CIJM a fost intimidată de un angajat al Ambasadei Republicii Azerbaidjan pentru afişarea unui banner prin care ceream eliberarea jurnalistei întemniţate. Reprezentanţii ONG-urilor au organizat un protest în faţa sediului misiunii diplomatice, marţi, 3 mai, marcând astfel Ziua Internaţională a Libertăţii Presei.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Asociaţiei Presei Independente, Asociaţiei Promo-Lex, Transparency International, RISE Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent etc. Participanţii la miting au ţinut în mâini pancarde cu portretul jurnalistei, precum şi bannerul afişat de CIJM acum două săptămâni şi care a nemulţumit angajaţii misiunii diplomatice. "Este un flashmob în apărarea presei independente. Jurnaliştii de investigaţie sunt expuşi pericolului în foarte multe ţări ale lumii, inclusiv în Azerbaidjan, unde colega noastră stă închisă doar pentru faptul că a descoperit nişte afaceri în care este implicată familia prezidenţială. Cerem libertate acestei jurnaliste, precum şi presei din Moldova", a declarat Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente.

Jurnalistul român de investigaţie Paul Radu, colegul Khadijei Ismayilova în cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project, spune că situaţia privind libertatea presei în Azerbaidjan s-a înrăutăţit foarte mult. "Am lucrat cu Khadija încă de prin 2006, îmi este o prietenă foarte bună, iar ceea ce face puterea de la Baku este oribil. Înainte să fie arestată Khadija, guvernul de acolo a întreprins tot felul de măsuri absurde. Bunăoară, au închis complet accesul la registre, după care a întemniţat mai mulţi jurnalişti şi activişti. Dar Khadija este puternică, iar noi continuăm să ne facem munca, să facem investigaţii, să arătăm din ce în ce mai mult ce vrea să ascundă familia preşedintelui Alyiev, fiind încurajaţi de ea”, a declarat Paul Radu.

Potrivit jurnalistului, în viitor, presa liberă va exista în primul rând datorită tehnologiilor informaţionale şi jurnaliştilor oneşti. "Cred că situaţia se va îmbunătăţi, ţinând cont de faptul că tot mai mulţi oameni folosesc tehnologiile informaţionale, online-ul, deci au acces la ştiri şi informaţii de calitate", a mai spus Paul Radu.  

Și Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei în Statele Unite ale Americii, s-a alăturat acţiunii de protest, remarcând că gestul angajatului Ambasadei Republicii Azerbaidjan este unul nediplomatic. "Până acum, nu am observat niciun semn de atenţie din partea MAEIE faţă de acest caz flagrant. Dormi, Bobbie, dormi, că dormi bine... Când se scandează «libertate Khadijei şi libertate presei» se are în vedere că nimănui nu i se permite să încalce dreptul la opinie şi exprimare, dreptul la informaţie, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la apărare, atât în Republica Moldova, cât şi în alte democraţii emergente", a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook. 

La 21 aprilie, în semn de solidaritate cu Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare, Centrul de Investigații Jurnalistice a afișat un banner la balconul oficiului său, prin care ceream eliberarea jurnalistei. La 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă. Bărbatul ne-a amenințat în mod deschis și a repetat că vom avea probleme mari. 

"Am considerat de datoria noastră ca, prin acest banner, să ne exprimăm poziţia faţă de Guvernul Azerbaidjanului care încalcă drepturile şi înteniţează jurnalişti independenţi", a comentat preşedinta CIJM, Cornelia Cozonac, în timpul mitingului. Recent, CIJM a sesizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. 

Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.

Anticoruptie.md
03/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii