Centrul de Investigații Jurnalistice a sesizat Ministerul de Externe după ce echipa a fost intimidată de un angajat al Ambasadei Republicii Azerbaidjan

Anticoruptie.md
25/04/2016
Bannerul prin care CIJM a vrut să-și exprime solidaritatea cu Khadija Ismayilova

Centrul de Investigații Jurnalistice a depus o sesizare la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ce echipa CIJM a fost intimidată de un angajat al Ambasadei Republicii Azerbaidjan pentru că a afișat un banner la balconul oficiului său, aflat în imediata vecinătate cu misiunea diplomatică, prin care ne exprimăm solidaridatea cu jurnalista Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare. 

În demersul adresat ministerului, am solicitat să fim informați cum se înscrie în rigorile diplomatice îngrădirea libertății de exprimare a cetățenilor Republicii Moldova, a presei și a organizațiilor neguvernamentale din țara noastră, de către angajați ai ambasadelor acreditate la Chișinău. La fel, am rugat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să ia act de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, prevăzut atât de legislația națională, cât și de cea internațională.

"Prin afișarea acelui banner, am făcut uz de un drept legal - cel privind libera exprimare. Astfel ne-am exprimat atitudinea față de practicile nedemocratice admise în raport cu jurnaliști de investigație din Azerbaidjan. Khadija este jurnalista care a realizat mai multe investigații prin care a deconspirat scheme dubioase, inclusiv despre scoaterea aurului din țară, în care sunt implicați membrii familiei prezidențiale din Azerbaidjan, iar prin asta ea a devenit indezirabilă. Legăturile familiei prezidențiale duceau în Panama. Khadija a reușit să arate acest lucru cu mult înainte de Panama Papers", spune Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

"Modul în care reprezentantul Ambasadei Azerbaidjanului a încercat să ne intimideze, să ne reducă la tăcere, nu trebuie trecut cu vederea de autoritățile din Republica Moldova pentru că poate crea un precedent periculos. El a procedat așa cum, probabil, o face în țara sa, a încercat direct să ne intimideze. Faptul că și-a permis asta și în Moldova denotă că situația din țara noastră o permite. Nu cred că așa ceva se putea întâmpla într-o țară membră a UE, unde funcționează legile, unde există stat de drept, unde libertatea de exprimare este respectată și constituite o valoare. Pe noi nu ne-a speriat încercarea angajatului al Ambasadei de a ne intimida, dar considerăm că nu trebuie sa tolerăm un astfel de comportament, mai ales că beneficiază de facilități oferite de Republica Moldova", comentează Cornelia Cozonac.

Joi, 21 aprilie, în semn de solidaritate cu Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare, Centrul de Investigații Jurnalistice a afișat un banner la balconul oficiului său, prin care cerea eliberarea jurnalistei. Vineri, 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă. Bărbatul ne-a amenințat în mod deschis și a repetat că vom avea probleme mari. 

Ulterior, printr-o declarație, CIJM a cerut organelor de anchetă să investigheze acest incident. La fel, am solicitat ONG-urilor de media, Ministerului de Externe și Integrării Europene, dar și par­te­ne­ri­lor de dezvol­tare ai Republicii Mol­dova să ia act de acest caz. Totodată, am cerut Ambasadei Republicii Azerbaidjan să confirme sau să infirme dacă a delegat un reprezentant la sediul CIJM pentru a cere scoaterea bannerului.

Anticoruptie.md
25/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii