Reacția deputatei Marina Tauber la cererea procurorului general interimar de ridicare a imunității: „Ceea ce mi se incriminează este de râs și de plâns”

Anticoruptie.md
14/03/2024
captura video

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a adresat Parlamentului o cerere privind ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. Potrivit cererii, Tauber este acuzată de amestec în înfăptuirea justiției. Tauber a menționat în cadrul unui briefing că nu știe de ce este învinuită și că scopul adevărat al ridicării imunității ar fi distragerea atenției publice de la „raportul penibil al domnului Recean”, prezentat în fața legiuitorilor. 

Conform demersului înaintat de procurorul general interimar, Tauber este acuzată de „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală, săvârşit cu folosirea situaţiei de serviciu”. Deputata menționează că a citit și ea cererea, calificând gestul drep un „circ de prost gust” inventat. Aceasta a precizat că este acuzată de procuratură pentru faptul că în momentul pronunțării deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău cu privire la învinuirea lui Ilan Șor, aceasta a intrat în sala de ședințe cu megafoane și a cerut judecătorilor să-și facă munca onest, acesta fiind și motivul pentru care îi este cerută ridicarea imunității. 

„Ceea ce mi se incriminează este de râs și de plâns. Nu știu dacă țineți minte ultima ședință a Curții de apel chișinău Ilan Șor a fost condamnat, atunci când eu cu susținătorii am intrat acolo cu megafoane.  Împreună cu oamenii care m-au solicitat să intru acolo și să rog ca judecătorii să-și facă munca corect, iată pentru asta sunt învinuită. Eu și niște doamne care am strigat niște lozinci, am ajuns să-mi fie ridicată imunitatea. Dar Recean când numește judecătorii, pune presiuni, îi amenință public lui desigur nimeni nu-i ridică imunitatatea”, a precizat Tauber.

Deputata menționează că nu fuge de responsabilitate, dar pecizează că în acest caz nu este vinovată. 

Conform Codului Penal, amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penalăsăvîrşite cu folosirea situaţiei de serviciu, se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Comisia juridică, numiri și imunități urmează să se întrunească în ședință pentru a decide asupra cererii PG.

Anticoruptie.md
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii