Reacția Procuraturii Anticorupție: „Clădirea de pe strada Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală”

Tatiana Gherța
13/03/2024

Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat pentru Anticoruptie.md că fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol a fost identificat ca fiind o locație ideală pentru noul sediu al Procuraturii Anticorupție. Confirmarea vine după ce comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în gestiunea căreia a ajuns clădirea, a transmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Executivului și ministerului Educației și Cercetării în care solicită responsabililor să stopeze preluarea blocurilor de studii.

PA menționează că, pe parcursul ultimilor ani, au fost identificate mai multe opțiuni pentru noul sediu al procuraturii specializate. Soluția ideală a fost găsită în fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol, amplasat în proximitatea sediului actual. 

„Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție”, a precizat PA.

Cât despre „evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare”, la care se face referire în scrisoarea deschisă transmisă către autorități, procuratura susține că există spațiu și pentru ei, în imobilul de visavi care actualmente este nefolosit. 

„Totodată, ținem să menționăm că, personalul instituției universitare poate fi transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului”, a concretizat sursa. 

În concluzie PA afirmă că, fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, activitatea procuraturii riscă să fie blocată. Instituția face referire la faptul că începând cu 1 aprilie 2024, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa, și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel.

Tatiana Gherța
13/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii