Şapte apărători revocaţi din funcţia de membru al Consiliului Uniunii Avocaţilor se vor adresa în judecată

Anticoruptie.md
03/02/2016
Foto: CIJM

Cei şapte apărători revocaţi din funcţia de membru al Consiliului Uniunii Avocaţilor la 22 decembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Avocaţilor, au anunţat că vor contesta decizia în instanţa de judecată. În cadrul unei conferinţe de presă, defensorii au atras atenţia opiniei publice la mai multe fărădelegi care ar avea lor în breaslă.

Avocatul Vlad Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice, a explicat că problemele au început o dată cu crerea unei noi Comisii de Licenţiere a profesiei de avocat, acum câteva luni. “Comisia nou-formată era compusă din oameni integri, cu pregătire excepţională. Însă, în decembrie 2015, cu neglijarea legii, încălcarea cvorumului şi în baza unor informaţii false, şapte din 18 membri ai Consiliului Uniunii - care pledau pentru reforme serioase - au fost ca şi cum revocaţi. Pe 29 ianuarie 2016, zece din cei 11 membri rămaşi au revocat membrii Comisiei de Licenţiere a profesiei de avocat, cea care, de fapt, decide cine este admis în profesie şi cine nu”, a explicat Gribincea.

Potrivit lui, ar fi vorba despre un atac de tip raider. “Evenimentele sunt dirijate de persoane din actuala conducere, având scopul de a obţine controlul asupra Comisiei de Licenţiere şi, implicit, a procesului de admitere în avocatură. Nu se doresc schimbări inconvenabile actualei conduceri”, a punctat preşedintele CRJM.  

Eduard Digore, un alt membru revocat din cei şapte, susţine că cei care se află la şefia Uniunii Avocaţilor nu doresc reforme care să asigure transparenţa breslei. “Trebuie reforme, trebuie să fim pregătiţi profesional, să fim disciplinaţi. Ne-am propus aceste deziderate şi am început să le implementăm, dar multă lume se opune. De ce? Pentru că avem un sistem bine construit, de 25 de ani, un sistem care nu poate fi distrus în doar jumătate de an de când deţinem mandatul”, a comentat Digore.

“Vrem o imagine mai bună a avocaturii, ca avocaţii să aibă credibilitate în societate, ca în avocatură să vină cei care au chemarea de a face dreptate, şi nu de a face business aşa cum mulţi consideră astăzi”, a spus şi Feodosia Tîşcic.

Tot pe 22 decembrie, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o şi pe Natalia Moloşag din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților. Apărătoarea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag a respins acuzaţiile, spunând că decizia este ilegală.  

Anticoruptie.md
03/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii