Avocata Natalia Moloşag, revocată din funcţia de decan al Baroului Chişinău

Julieta Saviţchi
22/12/2015
Natalia Moloșag. Foto: zdg.md

Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o pe Natalia Moloşag din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Apărătoarea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag respinge însă acuzaţiile și spune că decizia este ilegală. Adunarea a mai decis şi revocarea a şapte din cei 12 delegaţi ai Baroului Chişinău în Consiliul Uniunii Avocaţilor. 

Avocatul Adrian Tăbârţă, unul din membrii grupului care a iniţiat procedura de revocare a Nataliei Moloşag, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că avocata s-ar fi aflat ilegal în funcţia de decan al Baroului. “Pentru Moloşag au votat 283 de avocaţi, un număr care nu reprezintă majoritatea simplă a avocaţilor. În instanţa de judecată se află pe rol un dosar în care se contestă legalitatea aflării Nataliei Moloşag în funcţia de decan al Baroului Chişinău. De asemenea, ea a inclus în lista avocaţilor din Capitală foşti avocaţi cu licenţa suspendată sau care au decedat. În plus, a refuzat de mai multe ori să convoace Adunarea Generală”, a spus apărătorul.

Pe de altă parte, Natalia Moloşag ne-a declarat că revocarea sa este ilegală şi a respins acuzaţile. “În primul rând, nu a existat cvorum. S-au înregistrat la adunare 727 de avocaţi, iar în sală erau vreo 400. Pentru ca revocarea să fie legală, trebuia să participe cel puţin 1.169 din cei 2.337 de apărători. Ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o răzbunare a unui grup de avocaţi nemulţimiţi pentru că n-au fost aleşi în Comisia de Licenţiere a Uniunii Avocaţilor”, a spus Natalia Moloşag. Avocata a fost aleasă în funcția de decan al Baroului Chișinău în aprilie 2015. Atunci ea i-a devansat pe Victor Panțâru, care a acumulat 117 voturi și Petru Munteanu - 116 voturi. 

Şi avocatul Vladislav Gribincea, unul din cei șapte delegaţi revocaţi, susţine că adunarea a fost ilegală şi că nu a existat cvorum. “Problema îşi are originea de la desemnarea membrilor în Comisia de Licenţiere. Noi am desemnat oameni integri. Ceea ce s-a făcut astăzi nu este altceva decât influenţa unui cerc restrâns, care  nu doreşte reforme în avocatură”, a spus Vladislav Gribincea.
 

Julieta Saviţchi
22/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii