Svetlana Balmuș și Irina Iacub au ratat evaluarea integrității pentru funcția de judecător la CSJ  

Ilie Gulca
08/04/2024
Irina Iacub și Svetlana Balmuș

Avocata Irina Iacub și membra Consiliului Superior al Procurorilor, Svetlana Balmuș, care candidează la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, au ratat evaluarea integrității în fața Comisiei Vetting.

„Rapoartele de evaluare, cu propunerea de nepromovare în ambele cazuri, au fost transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, se menționează într-un comunicat al Comisiei Vetting.

Svetlana Balmuș a fost numită în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor de către Maia Sandu în urma unui ordin emis în septembrie 2021. Membrii comisiei au avut întrebări legate de cumpărarea unui apartament în 2021 pentru care a plătit 404.000 de lei. Balmuș a spus că aproximativ 100.000 de lei au fost economii, iar alți 268.000 de lei au provenit din salariul soțului său.

De asemenea, membrii comisiei au avut întrebări legate de activitatea biroului de avocați pe care Svetlana Balmuș l-a deschis în 2019. Candidata a declarat că aproape niciunul dintre clienții săi nu a plătit-o, deoarece erau obligați prin contract să îi achite onorariile numai după ce ar fi dus cauzele la sfârșit. În 2021, ea a fost numită în Consiliul Superior al Procurorilor, de aceea și-a suspendat licența de avocat.

Membrii comisiei au mai avut întrebări referitoare la un cont bancar cu un rulaj de 30.000 de euro. Balmuș a explicat că era vorba de numai 10.000 de euro pe care îi primise soțul său de la rudele sale din Italia pentru a face o nuntă.

Balmuș este avocată și expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, cu o experiență de 19 ani în domeniul magistraturii. În 2015, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău. În 2017, a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe avocatul Valerian Mânzat. Svetlana Balmuș a fost raportor în dosarul Șor pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În cazul avocatei Irina Iacub, membrii comisiei au avut întrebări legate de cumpărarea unui apartament în 2020. Conform estimărilor comisiei, familia Irinei Iacub nu avea bani suficienți pentru a cumpăra acest imobil. Un alt set de întrebări au vizat cheltuielile familiei candidatei în 2011-2014, care au depășit veniturile cu aproximativ 50%.

De la începutul procesului de evaluare externă a Curții Supreme de Justiție, Comisia Vetting a transmis Consiliului Superior al Magistraturii 14 rapoarte de evaluare: 10 fost au inclus propuneri de promovare, în timp ce patru au comportat  propuneri de nepromovare.

În prezent, Comisia Vetting lucrează la elaborarea raportelor pentru alți cinci candidați și un judecător al Curții Supreme de Justiției în funcție recent audianți. În proces de verificare au rămas șapte candidați la CSJ și un judectător CSJ în funcție pentru aceștia urmând să fie programate audieri.

Ilie Gulca
08/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii