Al treilea complet de judecată în „dosarul Șor” la Curtea de Apel. Prima ședință a fost amânată

Anticoruptie.md
30/01/2018
Ilan Șor la Judecătoria sectorului Buiucani Captură: protv.md

După ce mai mulți magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au ales să se abțină de la examinarea cauzei în care Ilan Șor a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, omul de afaceri va fi judecat de un nou complet, al treilea la număr. De această dată, judecător-raportor pe caz este Svetlana Balmuș, iar din complet mai fac parte Stelian Teleucă și Alexandru Spoială.

Prima ședință, din 29 ianuarie, a fost amânată din motiv că încă nu era stabilit completul final de magistrați. Potrivit portalului instanțelor naționale de judecată, următoarele două ședințe au fost programate pentru 12 și 19 februarie.

Svetlana Balmuș a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în 2015. În 2017, ea a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe avocatul-vedetă Valerian Mânzat. Stelian Teleucă este magistrat la Curtea de Apel Chișinău din 2014, iar peste un an a devenit membru al Colegiului disciplinar, reprezentant al judecătorilor Curţilor de Apel. Potrivit unei anchete a Ziarului de Gardă, Virgiliu Buhnaci şi Stelian Teleucă ar fi legalizat, în 2014, niște tranzacții suspecte prin care mai multe terenuri din proprietatea Primăriei Chișinău au ajuns în proprietatea privată a unor companii, în baza unor licitații organizate de un executor judecătoresc. Decizia a fost luată fără ca reprezentanții Consiliului Municipal Chișinău să asiste la proces. Alexandru Spoială a fost promovat la Curtea de Apel în mai 2017, după ce din 2009 a ocupat fotoliul de magistrat al Judecătoriei sectorului Ciocana. 

Dosarul controversatului om de afaceri a ajuns la Curtea de Apel Chișinău pe 15 ianuarie, după jumătate de an de blocaj în instanța de fond. Inițial, cauza i-a fost distribuită lui Xenofon Ulianovschi, care la scurt timp a prezentat o cerere de abținere. El este tatăl actualului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, iar fratele său, Gheorghe Ulianovschi, este în prezent avocat. Printre dosarele de rezonanță ale apărătorului se numără cel al ex-deputatului Chiril Lucinschi și ale câtorva magistrați învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”.

Și Silvia Vrabii s-a abținut de la examinarea cauzei din motiv că, anterior, a participat la examinarea solicitărilor de arest preventiv ale învinuitului. Dosarul edilului de la Orhei a ajuns astfel pe masa altui complet, dar și Oxana Robu, şi Igor Mânăscurtă s-au retras. 

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Sentința motivată de condamnare a lui Șor de către Judecătoria Chișinău a fost redactată în iulie 2017. Cu toate acestea, dosarul a „încremenit” pe masa judecătorilor timp de mai bine de șase luni, chiar dacă atât avocații omului de afaceri, cât și procurorii au contestat hotărârea primei instanțe. Magistratul Andrei Niculcea afirma anterior că transmiterea dosarului a fost tergiversată din cauza traducerii sentinței în limba rusă. 

Anticoruptie.md
30/01/2018Become a Patron!

TestRapid

Comentarii