Magistratul-raportor care va judeca dosarul lui Ilan Șor în apel, tatăl ministrului de Externe și fratele unui avocat din dosarul „Spălătoria rusească”

Anticoruptie.md
18/01/2018
Foto: inj.md

Xenofon Ulianovschi, judecătorul-raportor de la Curtea de Apel Chişinău căruia acum două zile i-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor, a fost vicepreședinte al instanței timp de opt ani. El este tatăl actualului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Acum câțiva ani, pe numele său a fost intentată o procedură disciplinară, fiind acuzat de emiterea unor hotărâri falsificate. Anterior, fiind în funcţia de judecător, Xenofon Ulianovschi a încercat să obțină și licența de avocat. Tentativa a eșuat însă.

Ulianovschi este judecător din 1986, activând în trecut la Judecătoria orașului Tiraspol, Judecătoria Militară și Judecătoria sectorului Buiucani, municipiul Chişinău. În 2006 a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău, iar peste doi ani a devenit vicepreședinte al instanței. În noiembrie 2007, candidatura sa pentru această funcție a fost însă respinsă de șeful statului, potrivit unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice în comun cu Ziarul de Gardă. Ex-președintele Vladimir Voronin motiva atunci prin faptul că Ulianovschi era la Curte doar de un an. În plus, făcând parte dintr-un complet de judecători, a redus de trei ori pedeapsa aplicată unui cetățean turc de prima instanță, bărbatul fiind acuzat de trafic de copii. În 2008, magistratul a ajuns totuşi în acest post.

În 2012, el a obținut un nou mandat. Peste un an, Consiliul Superior al Magistraturii a decis intentarea procedurii disciplinare împotriva lui Xenofon Ulianovschi care era acuzat de un avocat de emiterea unor hotărâri falsificate. Pentru că judecătorul a fost anchetat, numele său a fost exclus, temporar, din lista magistraţilor propuşi pentru acordarea distincţiilor de stat. În 2014, Ulianovschi a primit totuși „Ordinul de Onoare”, acordat de președintele țării. De-a lungul timpului, în privinţa judecătorului au fost depuse 26 petiţii, toate fiind neîntemeiate, potrivit unei informații a Inspecției judiciare de pe lângă CSM. 

Magistratul este tatăl lui Tudor Ulianovschi, noul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, învestit în funcție la începutul anului alături de alți șase noi membri ai Cabinetului de miniștri. Tot el este și fratele lui Gheorghe Ulianovschi, ex-președinte al Curții de Apel Comrat, în prezent avocat. Printre dosarele de rezonanță ale apărătorului se numără cel al ex-deputatului Chiril Lucinschi și ale câtorva magistrați învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”. Fiica avocatului, Irina Ulianovschi, deține un salon de frumusețe lângă hotelul „Nobil”, care i-ar aparţine lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova. Anterior, RISE Moldova a publicat mai multe imagini în care femeia a fost surprinsă în anturajul controversatului om de afaceri, într-o deplasare peste hotare. 

În 2016, Comisia de Licențiere a Uniunii Avocaților a refuzat să-i elibereze lui Xenofon Ulianovschi licența de avocat, invocând motive de procedură. Împreună cu alți doi magistrați și un procuror, cei patru sperau să să intre în breasla apărătorilor în baza vechimii în muncă mai mare de zece ani. Totuși, potrivit hotărârii Comisiei, aceștia dețin funcții remunerate de judecător sau procuror. În context, membrii Comisiei au făcut trimitere la două hotărâri anterioare ale Consiliului Uniunii Avocaților potrivit cărora, „Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat i s-a interzis emiterea deciziilor de admitere în profesie sub condiția înlăturării incompatibilității”. 

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2016 judecătorul de la Curtea de Apel a avut un salariu total de 264.438 de lei și alte 41.500 de lei din activitatea didactică. El a beneficiat și de o pensie de peste 153.000 de lei. Familia sa deține două apartamente, dintre care unul a fost primit ca donație, iar altul a fost cumpărat în 2010 cu aproape jumătate de milion de lei. Judecătorul conduce un automobil de marcă Hyundai Tucson, achiziționat tot în 2010. 

Anticoruptie.md
18/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii