Un nou complet de judecată va examina „dosarul Șor” la Curtea de Apel

Anticoruptie.md
24/01/2018
Foto: realitatea.md

Dosarul controversatului businessman Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, va fi examinat la Curtea de Apel Chişinău de un alt complet de judecată decât cel anunțat inițial. Judecător-raportor pe caz este Svetlana Balmuș, iar din complet mai fac parte Igor Mânăscurtă și Oxana Robu. Dosarul a fost redistribuit acestor magistrați după ce doi din trei membri ai primului complet de judecată au declarat autorecuzare. Xenofon Ulianovschi s-a autorecuzat după ce presa a scris că magistratul este tatăl noului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Svetlana Balmuș a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în 2015. În 2017, ea a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe avocatul-vedetă Valerian Mânzat.

Igor Mânăscurtă a ajuns la Curtea de Apel Chișinău în primăvara anului trecut, după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus repetat șefului statului. Igor Dodon a respins prima dată candidatura lui Mânăscurtă din cauza problemelor de integritate ale magistratului. El a fost unul dintre judecătorii care a examinat în comisariatele de poliție și a eliberat mandate de arest pe numele participanților la protestele din aprilie 2009.

Tot anul trecut, Mânăscurtă a dat în judecată Uniunea Avocaților din Moldova pentru că cererea sa de a fi admis în avocatură a fost respinsă. Judecătoria sectorului Râșcani i-a dat câștig de cauză.

Prin decizia din 2003 a Tribunalului Chișinău, municipalitatea a fost obligată să-i ofere lui Mânăscurtă o locuință gratuită. Până municipalitatea s-a gândit dacă să-i ofere sau nu magistratului apartament gratuit, judecătorul a beneficiat de o locuință la preț preferențial, semnând cu trei ani în urmă un contract de investiții în sumă de peste 31.500 de euro, datorie pe care s-a angajat să o achite în doar doi ani. Într-o anchetă publicată pe site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice, Mânăscurtă a declarat recent că nu este totuși dispus să renunțe la apartamentul pe care statul ar trebui să i-l ofere gratuit.

Magistrata Oxana Robu a fost de mai multe ori „vedetă” a anchetelor jurnalistice. Ea a condus completul de judecată care a examinat dosarul lui Veaceslav Platon. Recent, portalul crimemoldova.md a scris că magistrata locuieşte într-o casă cu două nivele din cartierul Telecentru din Chişinău, pe care nu a declarat-o niciodată. Anterior, Robu a beneficiat de un apartament la preț preferențial în blocul locativ construit pentru judecători pe str. V. Alecsandri. Ulterior, locuința a fost vândută.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Sentința motivată de condamnare a lui Șor de către Judecătoria Chișinău a fost redactată în iulie 2017. Cu toate acestea, dosarul a „încremenit” pe masa judecătorilor timp de mai bine de șase luni, chiar dacă atât avocații omului de afaceri, cât și procurorii au contestat hotărârea primei instanțe. Magistratul Andrei Niculcea afirma anterior că transmiterea dosarului a fost tergiversată din cauza traducerii sentinței în limba rusă. 

Anticoruptie.md
24/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii