Justiţie

Judecători cu apartamente de pomană

Blocul în care are apartament magistratul Gheorghe Iovu
Autor: Lilia Zaharia
02/10/2018 35382

Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.

Acum cinci ani, în luna decembrie 2012, Nina Arabadji, actuala judecătoare la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), a primit un apartament cu două camere, de peste 70 de metri pătrați, într-un bloc de pe strada Alba Iulia din municipiul Chișinău. La momentul solicitării, familia Ninei Arabadji era formată din două persoane: judecătoarea și fiica sa. Locuința i-a fost acordată în baza unei hotărâri din anul 2004 a Judecătoriei sectorului Centru, pe care Consiliul Municipal s-a văzut nevoit să o execute. Instanța obligase municipalitatea să-i ofere Ninei Arabadji condiții de trai  îmbunătățite.

Nina Arabadji activează la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) de peste
douăzeci de ani. Foto: Magistrat.md

Peste doi ani, după ce judecătoarea a intrat în posesia apartamentului din sectorul Buiucani, în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2016, apare încă un apartament, cu o suprafață de peste 56 m.p, cu valoarea cadastrală de peste 357 de mii de lei.

Peste un an de când s-a căpătuit cu apartamentul de la Buiucani, numele judecătoarei Nina Arabadji se găsește în lista magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani care au beneficiat de apartamente achiziționate la preț preferențial de la firma EXFACTOR-GRUP. Noul imobil are 82 de m.p și se află în sectorul Botanica al capitalei. Imobilul a fost cumpărat cu suma de peste 29 520 de mii de euro, adică cu 360 de euro m.p, de două ori mai mic decât prețul de pe piața primară a imobilelor.

Întreaga sumă a fost contractată cu doi ani în urmă, iar în acest an trebuia să stingă datoria. În declarația de avere pentru anul trecut, magistrata mai indică o datorie de peste 400 de mii de lei, care urmează să fie achitată până în anul 2023.

Trei apartamente în cinci ani: unul gratuit, altul la preț preferențial

Așadar, în doar cinci ani, magistrata Nina Arabadji a beneficiat de trei apartamente: unul oferit de municipalitate cu titlu gratuit, altul la preț preferențial, iar al treilea la preț de piață. Am solicitat opinia magistratei prin intermediul serviciului de presă al Judecătoriei Chișinău. Aceasta a fost întrebată dacă apartamentul de pe strada Albă Iulia din Chișinău este în posesia ei sau în folosință. De asemenea, judecătoarea Arabadji a mai fost întrebată din ce surse își va stinge datoriile indicate în declarația de avere, dacă termenul scadenței este de doar doi ani. La aceste întrebări nu au fost oferite răspunsuri exacte, ci evazive, făcând trimitere la Legea cu privire la declararea averilor și intereselor personale, dar și a celei cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Judecătorul Iovu – cu apartament gratuit în bloc nou

Numele magistratului G. Iovu se găsește în nouă hotărâri de condamnare ale
Moldovei la CtEDO. Foto: Magistrat.md

Tot în sectorul Buiucani al Capitalei se află și apartamentul magistratului de la Curtea de Apel Chișinău, Gheorghe Iovu, de asemenea dat în mod gratuit de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Apartamentul se află pe strada Șoseaua Balcani din Capitală și are o suprafață de 72 de m.p. Astfel, CMC a executat Hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a obligat municipalitatea să-i ofere magistratului apartament gratuit în capitală. Colegii judecători au decis să-i dea magistratului Iovu apartament gratuit, chiar dacă în acea perioadă familia Iovu avea deja apartament, proprietara fiind soția acestuia.

Așadar în prezent, familia magistratului Gheorghe Iovu are în proprietate două apartamente: unul primit de la CMC și altul obținut prin donație de către soția acestuia.

Întrebat dacă apartamentul oferit gratuit de municipalitate este în proprietate sau folosință, magistratul a răspuns că în declarația de avere este menționat acest lucru, de aceea se abține de la comentarii.

În declarația de avere și interese personale pentru anul trecut, magistratul indică un bun imobil nefinalizat, dar și un autoturism de model Volvo XC 90, achiziționat acum șase, cu suma de peste 208 mii de lei. Magistratul și-a cumpărat mașina în anul când i-a fost repartizat apartamentul de către CMC.

Valentin Ilașco, vecin cu Gheorghe Iovu

În același bloc nou este și apartamentul fostului magistrat Valentin Ilașco, care de asemenea  s-a ales cu o locuință repartizată de Primărie. Blocul nou este împrejmuit cu un gard de fier, ca în curte să nu intre străini. În față, la intrare, a fost amenajat un pom de Crăciun, iar la scara blocului fâlfâie drapelul Republicii Moldova. Apartamentul cu suprafața de peste 80 de metri pătrați a fost repartizat, printr-o dispoziție, în luna decembrie 2011, însă judecătorul a intrat în posesia lui cu un an mai târziu.

Blocul din sectorul Buiucani unde V. Ilașco și G. Iovu au primit apartamente gratuite. Foto: Moldova Curată

Fostul magistrat a cerut locuință gratuită din partea municipalității chiar dacă la acea vreme avea un alt apartament de peste 80 de m.p. După ce a obținut locuința, Valentin Ilașco a plecat din sistemul judecătoresc. Printr-un Decret datat din februarie 2013, acesta a fost eliberat din funcția de judecător al Judecătoriei Râșcani din Capitală. Peste un an, în aprilie 2014, Valentin Ilașco a obținut licență de avocat.

Întrebat de ce a mai solicitat apartament gratuit dacă la acea vreme avea deja locuință, magistratul nu a vrut să răspundă, menționând doar că și în prezent are imobilul în posesie, dar nu în folosință. „Deja sunt prea multe întrebări”, a răspuns scurt fostul magistrat.

Judecătorul Igor Mânăscurtă - cu apartament la preț preferențial

Igor Mânăscurtă. Foto:magistrat.md

Așteaptă să primească apartament gratuit și un alt magistrat de la CA Chișinău. Este vorba despre Igor Mânăscurtă. Prin Decizia din 2003 a Tribunalului Chișinău, municipalitatea era obligată să-i ofere acestuia locuință. Până municipalitatea s-a gândit dacă să-i ofere sau nu magistratului apartament gratuit, judecătorul Mânăscurtă a beneficiat de o locuință la preț preferențial, semnând în cu trei ani în urmă un contract de investiții în sumă de peste 31 500 de mii de euro, datorie pe care s-a angajat să o achite în doar doi ani.

I-am solicitat în scris opinia magistratului și l-am întrebat dacă va mai insista să i se ofere apartament gratuit din partea municipalității, de vreme ce are deja un alt apartament procurat la preț preferențial. Inițial judecătorul nu a răspuns, însă prin intermediul grefierei sale a menționat că nu comentează nimic. 

Ulterior acesta a trimis explicații, motivându-și necesitatea îmbunătățirii condițiilor de trai. Magistratul a explicat că apartamentul care i s-a dat nu corespunde normelor care erau în vigoare la data emiterii deciziei, adică 75 m.p (suprafața locuibilă), dar mai puțin.

Tranzacție de împăcare – neexecutată

A așteptat apartament și fostul magistrat Mihail Buruian. Chiar dacă există o decizie de judecată prin care municipalitatea este obligată să-i ofere apartament gratuit, acesta nu a mai beneficiat de imobil, deoarece a plecat din sistem. În prezent Mihail Buruian este avocat. El ne-a spus că încheiase și o tranzacție de împăcare, însă banii nu au mai fost transferați pe contul său, iar la scurt timp a părăsit sistemul judecătoresc.

Primăria nu cunoaște numele judecătorilor, polițiștilor și procurorilor care au beneficiat de apartamente gratuite

Pe parcursul mai multor ani, de apartamente gratuite au beneficiat judecători, dar și zeci de procurori și polițiști. Am solicitat Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare (DGLCA) din cadrul Primăriei municipiului Chișinău să ne spună câți judecători, procurori, dar și polițiști au obținut apartamente gratuite. Direcția ne-a răspuns că nu ține o astfel de evidență. „Aducem la cunoștința D-voastră că, DGLCA nu dispune de o evidență a informației în perioada 2000-2016 referitoare la asigurarea cu spațiul locativ în baza dispozițiilor primarului general al municipiului Chișinău/viceprimarului municipiului Chișinău, deciziilor CMC, conform categoriilor și clasificării specificate în interpelarea D-voastră, și anume lista persoanelor care au primit locuințe, conform Legii cu privire la poliție, Legii cu privire la judecători și Legii cu privire la procuratură”, este menționat în răspunsul oferit de DGLCA.

60 de milioane de lei  pentru tranzacții de împăcare

Pe parcursul mai multor ani, Primăria municipiului Chișinău a oferit mai multor beneficiari sute de mii de lei în schimbul apartamentelor, bani oferiți în cele mai dese cazuri prin tranzacții de împăcare.

De o astfel de tranzacție a beneficiat și magistratul Sergiu Osoianu, președintele Judecătoriei Strășeni. Acum doi ani, printr-o tranzacție de împăcare, i-a fost transferat pe contul său peste un milion de lei, bani oferiți în schimbul unui apartament cu două camere, ce ar valora pe piața imobiliară circa 50 de mii de euro.

Răspuns DGLCA: „Numele beneficiarilor de bani publici în schimbul tranzacțiilor de împăcare ar conține date cu caracter personal”

Într-un răspuns semnat de Igor Munteanu, șeful adjunct al DGLCA, se spune că instituția nu ne va oferi numele persoanelor care au primit bani în cadrul tranzacțiilor de împăcare, invocându-se în răspuns că aceste informații ar conține date cu carcater persoanl. „Vă comunicăm faptul că oferirea D-voastră a datelor privind beneficiarii tranzacțiilor de împăcare încheiate, în baza cărora s-au executat hotărârile judecătorești irevocabile privind asigurarea cu spațiu locativ cu transferarea sumelor de bani din bugetul municipal executorului judecătoresc conține date cu caracter personal… Accesul la informația cu caracter personal se realizează în conformitate cu prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal, conform căreia, protejarea vieții private a persoanei include dreptul la consimțământul persoanei ale cărei interese sunt atinse în procesul de divulgare a informației cu caracter personal”, se spune în răspunsul DGLCA. 

127 de milioane de lei în cinci ani

În același răspuns Direcția a mai precizat că pe parcursul a cinci ani, din bugetul municipal au fost alocate peste 67  de milioane de lei pentru alocații destinate executării documentelor judecătorești acordate DGLCA  în anii 2012-2017, iar peste 60 de milioane au fost oferite în urma tranzacțiilor de împăcare în schimbul spațiilor locative.

Din acest motiv, primarul suspendat Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu zeci de milioane de lei, deoarece, fără decizia CMC, ar fi dat bani în loc de apartamente persoanelor care  aveau o hotărâre definitivă în acest sens.

Anterior însă edilul suspendat a declarat că acest dosar ar fi fabricat și că el doar a executat deciziile judecătorești. „Există un singur cont al municipiului. Nu există contul Consiliului şi al Primăriei. Având în vedere că nu ai cum să dai apartamente, pentru că ele nu-s. Nu le are primăria, ele toate au fost privatizate, s-a procedat la acordarea unor compensaţii băneşti”, declara anterior primarul general al Capitalei.

Apartamentele au fost date în posesia beneficiarilor, dar nu în folosință

Într-adevăr, până în anul 2010, Legea cu privire la judecători, Legea cu privire la procuratură și Legea cu privire la poliție prevedeau ca autoritățile publice locale să ofere apartamente gratuite judecătorilor, procurorilor și polițiștilor. Aceste prevederi însă au fost abrogate, iar apartamentele au fost date în posesia beneficiarilor, dar nu în folosință.

Lilia Ionița, expertă CAPC

În opinia Liliei Ionița, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, legea prevedea ca beneficiarii să devină proprietarii apartamentelor: „Problema e că legea noastră prevedea pentru ei această garanție până în anul 2010: adică să li se ofere gratuit. Legea nu prevedea că aceste locuințe au statut de locuință de serviciu și că ei ar beneficia de ele doar pe perioada mandatului. Așa a fost legea. Or, spațiul locativ se împarte în mai multe categorii, cum ar fi: proprietate privată sau ”de serviciu”. Se pare că judecătorii, polițiștii și procurorii au beneficiat de aceste locuințe, le-au obținut în proprietate privată și au făcut ce au vrut cu ele. Așa a fost legea”, a specificat experta.

Întrebată dacă odată ce au alte apartamente, beneficiarii ar putea returna bunurile imobile în proprietatea municipalității, experta crede că nimeni nu ar recurge la acest gest. ”Iarăși, vechea dilemă: ce prevalează moralitatea sau legalitatea? Ei pot să invoce că au muncit mult până a obține aceste locuințe, le au în proprietate privată. Că au plecat din sistem, de, așa a fost să fie. Dar nu cred că va returna cineva”, spune Lilia Ionița.

În Slovacia, un politician s-a dezis de apartamentul obținut în mod gratuit sub presiunea mass-media

Dacă în Republica Moldova nici un judecător nu se încumetă să returneze apartamentele obținute gratuit odată ce și-au cumpărat alte imobile, o altă situație este în Slovacia.

Ján Figeľ a renunțat la apartamentul primit gratuit din cauza presiunii mediatice.
Foto: Doc-reserch.org

Jurnalista de investigație Monika Todova din Slovacia a relatat prin anii 2000 despre cazul în care politicianul slovac Ján Figeľ, fostul Comisar European pentru Educație, Instruire, Cultură și Tineret a beneficiat de un apartament gratuit, oferit în mod netransparent de către municipalitatea din Bratislava. ”Era o practică înrădăcinată de mai mulți ani când actori, funcționari municipali, dar și politicieni au beneficiat de apartamente gratuite. După ce am relatat în investigație că  Ján Figeľ a beneficiat de un apartament luxos de peste 150 de metri pătrați,  politicianul s-a dezis de imobil, doar pentru a nu-și păta reputația, iar apartamentul cu patru camere a fost donat unei familii în care sunt persoane cu dizabilități”, a menționat jurnalista.

L-am întrebat pe politicianul slovac dacă este corect ca judecătorii să beneficieze de apartamente gratuite de la stat. Ne-a răspuns că aceste beneficii pot afecta integritatea magistraților, dar și actul justiției. „În acest caz, nu este în regulă. Autoritățile publice ar trebui să acționeze în interes public, dar nu în interes privat. Această metodă creează posibilități de luare a deciziilor speculative și de corupție. Justiția eficientă și protecția legalității sunt esențiale pentru aplicarea corectitudinii. Este important ca alocarea de locuințe sau alte beneficii pentru funcționarii publici să fie transparentă și justificată de interesul public. Astfel va fi consolidată performanța serviciului pentru public, dar și încrederea oamenilor”, a mai specificat politicianul. Ján Figeľ  a precizat că a donat apartamentul obținut gratuit ca urmare a presiunii mediatice intense la acest subiect.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii