Transport gratuit spre școală pentru elevii care vor studia în instituții situate la peste 2 km de casă

Anticoruptie.md
14/03/2024
noi,md

Elevii care vor alege să meargă la o altă școală, care se află la o distanță mai mare de 2 km de localitatea de baștină, vor fi asigurați cu transport gratuit. De asemenea, și cadrele didactice care vor însoți elevii pe durata deplasării vor beneficia de un spor cu caracter specific. Noile prevederi se conțin în modificările la Regulamentul privind transportarea elevilor, aprobat de Executiv. 

Ministrul Dan Perciun a precizat că măsurile au scopul de a îmbunătăți regulile de transportare a elevilor cu autobuzele școlare, dar și de a asigura accesul la studii de calitate pentru fiecare copil. 

„Le permitem instituțiilor de învățământ să contracteze servicii de transportare a elevilor de la agenți privați și în al doilea rând permitem ca să fie transportați inclusiv elevii din localități tranzitate de către transportul pentru elevi, chiar dacă în acea localitate există deja o instituție de învățământ pentru că noi avem situații când părinții își doresc ca copii lor să meargă la o școală mai bună din apropiere, dar nu pot să beneficieze de transport care trece prin localitatea lor având în vedere că astăzi prevederile spun că dacă există o instituție de învățământ în acea localitate nimeni nu poate să beneficieze de transportare gratuită”, a subliniat ministrul Educației, Dan Perciun.

O altă modificare vizează posibilitatea contractării de către fiecare instituție de învățământ a unităților de transport ale agenților transportatori licențiați în domeniu. De asemenea, pentru transportarea elevilor pot fi utilizate autobuze și microbuze aflate în proprietatea instituției de învățământ, nu doar a celor aflate în gestiunea organelor locale de specialitate în domeniul învățământului sau a autorității administrației publice locale.

Menționăm că în prezent, în 451 de instituții de învățământ din țară sunt transportați copii din 1.112 localități. Dintre aceștia, peste 700 de copii sunt transportați la grădinițe, circa 20.000 - la gimnaziu și peste 3.000 - la liceu. Transportarea elevilor este asigurată de 412 autobuze școlare și 89 de unități de transport folosite prin contract cu agenți transportatori.

Recent, în cadrul ședinței din 6 martie 2023, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care s-a decis alocarea a unei alocații în mărime de 1000 de lei pentru sporirea accesului la educație. Este metoda prin care Ministerul Educației și Cercetării vrea să motiveze părinții să-și transfere copiii în școli cu un număr mai mare de elevi, „cu o infrastructură adecvată realizării dreptului la educație”. Alocația va putea fi ridicată pe parcursul a doi ani din momentul înscrierii copilului la o școală nouă. 

Anticoruptie.md
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii