Vasile Bumacov: „M-am supus riscului, când m-am opus la colectarea dijmei”

Anticoruptie.md
17/11/2015
Foto: curentul.md

Vasile Bumacov, ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, spune că a intrat în dizgrație, atunci când s-a opus foarte dur la colectarea dijmei la export și l-a concediat de la ANSA pe vicepreşedintele partidului. Acesta mai susține că instituţiile statului pe care le-a sesizat cu privire la corupția din domeniul subvențiilor agricole nu au intervenit să soluţioneze problema. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că angajați ai Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură au legături în organele de drept, care nu se grăbesc să investigheze schemele de corupție din domeniu. „Cei de la agenţie îmi reproșau: „Dar ce ai căutat la Procuratură? Dar ce ai căutat la SIS? Crezi că noi nu avem oamenii noştri acolo?”. Deci, problema care este? Suma de bani era prea mare, ei puteau să plătească cui vreţi. Din 500 de milioane e de ajuns nu 20, cât unii cereau, dar e de ajuns 10% şi sunt 50 de milioane, îţi poţi permite cu oricine să ai relaţii bune. Dacă eu am ajuns să spun în şedinţă de guvern că mă ameninţă cu moartea şi mă ameninţă că va distruge proiectul 2KR şi nimeni să nu mişte un deget, ca acest om ulterior să fie promovat în Ministerul Agriculturii”, remarcă Vasile Bumacov.

Fostul șef de la Agricultură crede că nu a existat niciodată nicio dorinţă să se facă ceva pentru agricultori. „Mecanismul de subvenţionare în 2013-2014 a făcut un lucru colosal, a mişcat postrecoltarea, a mecanizat ţara, a fost extraordinar de benefic pentru agricultură. Ce s-a pornit în 2014, chestiunea cu colectarea „otkaturilor” acolo şi cu o agresivitate nemaivăzută, să te ameninţe”, subliniază Bumacov.

Vasile Bumacov mai susține că agricultorii intenționat nu sunt îndrumați la completarea dosarelor de solicitare a subvențiilor, pentru a fi puși în situația să dea mită. „Ori plăteşti, ori nu primeşti. Dar sunt şi de acei care au primit pe utilaje instalate folosite. Sunt care au primit de două ori. Eu nu am venit azi cu probele, fiindcă aşa am fost informat, dar iată care era mecanismul. Şi cât aceşti băieţi au avut susţinere masivă, şi-au bătut joc de mine cum au vrut şi de Ministerul Agriculturii. Acum situaţia e complicată, încearcă să tragă de partea lor procurorii, să-i ducă în eroare, să caute altă „krîşă””, a conchis Bumacov.

El spune că Moldova pierde anual cel puţin 100 de milioane de euro din ajutoare, din motiv că persistă flagelul corupției. „Vă dau un exemplu, americanii ne-au dat 262 de milioane de dolari pentru drumuri, irigare, postrecoltare, un proiect extraordinar. Acest proiect anul acesta trebuia să înceapă în a doua fază, poate era de 500 de milioane”, a conchis fostul ministru.

Amintim că Procuratura Generală a intentat 34 de cauze penale pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări în acest domeniu.

Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor despre implementarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era deja utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate privind investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale, însă, erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul măririi valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Anticoruptie.md
17/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii