Ilan Șor vrea să pună mâna pe cariera de piatră de la Orhei

Iurie Nastas, Vitalie Gorea
09/09/2016

Cariera de piatră de la Orhei, în care îşi desfăşoară activitatea 80 de angajaţi, a fost obligată să îşi sisteze miercuri, 7 septembrie 2016, activitatea, în urma unei decizii abuzive pronunţate de Curtea de Apel Chişinau, într-un proces cu Consiliul local Orhei, controlat de partidul lui Ilan Şor.

Conflictul dintre Consiliu şi carieră a început în 2015, după ce proprietarii carierei au refuzat să livreze gratuit primăriei pietriş şi nisip pentru reparaţia drumurilor din localitate. De asemenea, s-a cerut livrarea, la un preţ derizoriu, a materialelor necesare pentru reabilitarea pistei de la aeroport. Vă amintim că aeroportul a fost concesionat unei firme ce aparţine lui Ilan Şor, actualmente primar de Orhei, judecat pentru furtul miliardului de la BEM şi alte două bănci.

Prima discuţie a avut loc în vara lui 2015, când omul de afaceri Iurie Nastas, unul dintre proprietarii carierei, a fost chemat de către Ilan Şor şi i s-a cerut pietriş pentru aeroport. Întâlnirea a avut loc sub pretextul că la carieră ar exista anumite nereguli care ar putea duce la sistarea activităţii acesteia, dându-i-se de inţeles că, în cazul unui refuz, cariera va fi închisă.

Cariera de la Orhei nu este singura firmă de la care Ilan Şor, prin interpuşi, mai exact prin Asociaţia Obştească “Pentru Orhei” pe care şi-a creat-o, estorchează materie primă pentru realizarea proiectelor din oraş. Vă prezentăm ataşat o astfel de solicitare, prin care agenţii economici sunt somaţi să livreze marfa “benevol, imparţial şi necondiţionat”.

Imediat după pronunţarea sentinţei de către Curtea de Apel, la carieră a venit un executor judecătoresc însoţit de un poliţist, care a cerut administraţiei carierei să înceteze activitatea şi să scoată utilajele grele de pe teritoriu. Accesul în carieră a fost blocat în mod abuziv de două maşini de mare tonaj. La intrare au fost amplasate două autovehicule cu oameni care s-au prezentat a fi de la garda populară. Precizăm că instanţa de judecată nu a dispus blocarea accesului în carieră şi nici sechestrarea bunurilor aflate pe teritoriu. 

Sentinţa Curţii de Apel a fost adoptată pe 5 septembrie, fără ca proprietarii carierei să fie anunţaţi despre examinarea ei şi fără ca aceştia să se poată apăra în instanţă, un drept fundamental încălcat grav.

Iniţial, administraţia locală s-a adresat la Judecatoria Orhei cerând sistarea activităţii carierei pe motiv că aceasta nu şi-ar fi onorat o obligaţie veche de aproape 20 de ani, care se referă la recultivarea carierei exploatate. Judecatoria nu a admis solicitarea, motivând că nu există temei. Ulterior, administraţia locală a contestat decizia la Curtea de Apel, care luni a pronunţat sentinţa, încălcând normele legale.

Primăria Orhei nici nu ascunde faptul că işi dorește preluarea forţată a carierei, afirmând acest lucru într-un comunicat de presă. Instituția invocă, însă, o minciună crasă, şi anume faptul că această carieră nu si-ar fi achitat taxele locale. Ținem să precizăm că, anual, cariera varsă 1,5 milioane de lei în bugetul primăriei, aceasta însemnând circa 6 la sută din totalul taxelor care se acumulează în localitate, iar acest lucru poate fi ușor verificat. 

Zăcămintele din cariera de la Orhei sunt extrase de o firmă privată din anul 1997 şi până ca Ilan Şor să devină primar, nu au existat probleme în relaţia cu autoritatea publică locală.  

Sistarea activităţii carierei este un atentat la proprietatea privată şi creează un precedent deosebit de periculos. Iar cel mai grav, este că 80 de familii rămân fără sursă de existență. Proprietarii şi angajații carierei îşi rezervă dreptul de a protesta împotriva acestor abuzuri şi anunță că se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe aceeași platformă și o va trata în condiții egale.

Примечание: Обращение не является журналистским материалом. Центр Журналистских Расследований не является автором обращения. Представленная информация является лишь мнением автора обращения. В случае несогласия, рассматриваемая личность имеет право на ответную реплику, которая будет опубликована нашим учреждением на той же платформе. Оба мнения рассматриваются на равных условиях.

Другие обращения для

Iurie Nastas, Vitalie Gorea
09/09/2016

Комментарии