Jafurile n-au termen de prescripție

Gheorghe Costandachi
01/09/2016
Foto: jurnal.md

„Veaceslav Platon, judecat de propriul sistem, care l-a născut și crescut împreună cu Plahotniuc.”

În ultimele zile s-au aprins spiritele în societate și ard cu flăcări până la cer. Acestea sunt legate de extrădarea dlui Veaceslav Platon de către Ucraina justiției captive moldovene.

Asupra faptului că aceasta s-a făcut cu încălcări sau nu, urmează să se expună instanțele naționale sau internaționale.

Este Veaceslav Platon criminal economic sau nu, tot urmează să se expună instanțele de judecată naționale sau internaționale.

Trebuie tras la răspundere sau nu? – Cu siguranță trebuie.

Faptul că este anchetat și judecat, după cum se vorbește în societate, de justiția lui Plahotniuc, alta nu avem deocamdată. Atâta gâlceavă că nu ar trebui judecat de o justiție captivă. Dar cine a pus umărul la procesul de capturare a justiției? Oare nu dl Platon cu acțiunile lui de cumpărare a judecătorilor, procurorilor și a tot ce-i ieșea în cale, în procesul de deposedare de averi? Poate este mai bine să lăsăm lucrurile să fiarbă în haos, adică să nu se tragă la răspundere niciun presupus infractor sau criminal economic, până nu vom avea justiție corectă și echitabilă? Cel puțin asta reiese din comentariile și argumentele unor analiști, juriști etc. Dacă este așa cum presupun ei, atunci aș zice, să-i eliberăm pe toți cei, care, în perioada anilor 2009-2016 au săvârșit infracțiuni și stau la pușcărie, deoarece au fost închiși de o judecată captivă, care aparține unei singure persoane. Să lăsăm, să așteptăm, poate va veni timpul când vom avea justiție corectă și legală ca, mai apoi, pe toți să-i tragem la răspundere. Așa nu merge.

Va veni timpul când Plahotniuc singur va fi adus în fața justiției, da, și nu exclud că anume în fața acelei justiții care-i aparține.  Dar nu putem să lăsăm haosul să destrame societatea și mai profund.

Forma prin care a fost extrădat Platon poate nu este cea mai corectă. Un mare neajuns al justiției ucrainene constă în faptul că nu au anchetat până la urmă cazul cu privire la legalitatea obținerii de către dl Platon a cetățeniei ucrainene. Dacă aceasta se va demonstra, atunci nu mai are rost atâta gâlceavă în societate. Autoritățile ucrainene au declarat anterior și au comentat, după extrădare, că totul a fost efectuat conform legii, iar cetățenia a fost obținută pe căi ilicite.

Este bine de amintit unor persoane că, în anul 2008, Veaceslav Platon a fost declarat de autoritățile oficiale moldovene precum că deține un pașaport ilegal, lucru care a fost demonstrat ulterior. În așa fel nu mai există dubii în comiterea unor alte acțiuni ilegale de așa tip. Dacă luăm în considerare nivelul corupției în Moldova, Rusia și Ucraina, dar și banii furați și deținuți, atunci se poate admite orice, nu numai cumpărarea de cetățenii false.

Trebuie reținut și predat justiției această ființă? – Trebuie neapărat.

Vreau să le mai amintesc ceva celor care susțin că dl Platon nu trebuie judecat de justiția lui Plahotniuc. Lasă chiar și această justiție să-l condamne sau să-l achite, la discreția „prietenului” său și fost amic de scheme, acțiuni și atacuri raider. Anume dl Platon face parte din paianjenișul criminal format în Moldova, care prin acte de corupere a judecătorilor a realizat cu succes mai multe atacuri raider, a deposedat mai mulți proprietari de averi. Cel mai interesant este că anume prin sistemul judecătoresc a delapidat sume enorme din bugetul de stat, iar din banii furați a cumpărat politicieni, premieri, miniștri, funcții de deputat, judecători, funcționari și demnitari de stat, polițiști, procurori, grupări interlope, a fost complice la mai multe acte criminale nu numai în Moldova. În felul acesta Platon a fost partea importantă la formarea justiției captive. Anume alături de cei mai mari criminali a pus umărul la construcția modelului de justiție care funcționează astăzi în Moldova.

Anume el, alături de alții, a ajutat instalarea unui regim criminal în Moldova. El face parte din actul de capturare al statului.

Dacă analizăm retrospectiva ultimilor ani, atunci se conturează o imagina foarte interesantă. Volumele jafurilor sunt atât de enorme și se cifrează la sute de milioane de dolari americani. A făcut parte, fiind suspectat, de organizarea și săvârșirea a peste 35 de epizoade de atacuri raider asupra sistemului bancar din Moldova, sistemului financiar, sistemului de asigurări de stat obligatorii și benevole, asupra unor agenții de stat și publice, inclusiv asupra unor întreprinderi de stat etc.

Vorba ceea, ce ai semănat aceea culegi. Dacă ai semănat iarbă, nu ai cum să culegi portocale.

La toate se mai adaugă niște episoade de natură absolut criminală. Printre acestea se numără și suspectarea de spălare de bani în proporții deosebit de mari a peste 18,5 miliarde dolari SUA. Pentru așa o activitate, de exemplu în SUA era condamnat la cel puțin 330 de ani privațiune de libertate sau la pedeapsa cu moartea.

Pasărea pe limba ei piere. Cine se mândrea de porecla ”Первый Райдер СНГ”, dacă nu el singur, ba chiar făcea glume în fața camerelor de luat vederi.

În Federația Rusă, după cum au scris mai multe surse media, este anunțat în căutare generală. Presa câțiva ani la rând a scris despre faptele lui prin Rusia.

Pe lângă toate aspectele extrem de grave comise și săvârșite de el, în mod obligatoriu trebuie trași la răspundere și cei care i-au asigurat protecție politică, l-au ajutat să preia și să deposedeze de active unele organizații și persoane. Haita acestora este foarte numeroasă, iar din cei ce fac parte din ea, majoritatea au servit concomitent mai multe persoane-raideri și bandiți, care împreună au jefuit statul. Aici se includ șefi de partide, demnitari de stat, miniștri, deputați, judecători și alte pomușoare amare ale societății.

Astfel spus, să lăsăm lucrurile să meargă, așa cum merg, de la sine. Să-i lăsăm să se mănânce întrei ei bandiții, unul pe altul. Să-i lăsăm să se judece unul pe altul, în așa fel societatea va primi un suport în procesul de curățare a țării de bandiți și elemente criminale.

Cândva foști prieteni și parteneri de afaceri, astăzi se judecă unul pe altul. E bine.

Gheorghe Costandachi
2016-09-01 08:18:00

Comentarii