Cine sunt judecătoarele care l-au trimis acasă pe Vladimir Andronachi

Viorica Mija
21/04/2023
Colaj CIJM

Magistratele Natalia Clevadî și Tatiana Bivol au pronunțat decizia prin care ex-deputatul democrat, Vladimir Andronachi, cercetat penal în dosarul Frauda Bancară, s-a întors în sânul familiei. Hotărârea, care a împărțit societatea în două tabere după evadarea fostului administrator al Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, ridică semne de întrebare privind eficiența monitorizării electronice a învinuitului. Magistrata Tatiana Bivol a figurat în scandalul legat de gestionarea dosarelor lui Veaceslav Platon, iar Natalia Clevadî, care a picat recent testul de integritate al Comisiei Pre-Vetting, a pronunțat decizia în privința grupului Petrenco, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Procurorii au solicitat instanței să prelungească arestul în penitenciar.

„Necesitatea prelungirii arestului a fost impusă de riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției în condițiile în care încă nu a fost petrecută nici o ședință de judecată, riscul eschivării, în condițiile în care anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală fiind dispuse investigații în vederea căutării acestuia și riscul organizării unor dezordini publice. Aceste riscuri au stat la baza deciziilor judecătorilor de instrucție și a Curții de Apel Chișinău, care pînă acum au aplicat și menținut măsura preventivă de arest”, a cerut  PA.

Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției. Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea.

Conform actului judecătoresc din 19 aprilie 2023, dispus de magistratele Tatiana Bivol și Natalia Clevadî, ,,încheierea nu se supune căilor de atac”, astfel că Vladimir Andronachi își va petrece următoarele 30 de zile acasă.

Magistrata Natalia Clevadî nu a trecut filtrul Comisiei Pre-Vetting pentru a putea ocupa un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii. Asta, după ce au fost depistate discrepanțe între venituri și cheltuieli.

Valoarea cheltuielilor declarate de Natalia Clevadî pentru anul 2016 a fost de 531.462 MDL. Valoarea economiilor disponibile și venitul candidatei pentru anul 2016 a însumat 346.197 MDL. Prin urmare, cheltuielile totale ale candidatei par să fi depășit veniturile și economiile sale totale cu 185.265 MDL.

Natalia Clevadî a informat Comisia că părinții ei au achitat toate ratele pentru achiziția apartamentului de pe strada Hristo Botev, din contul economiilor lor. La întrebarea de ce nu a declarant mijloacele primite de la părinții săi,  candidata nu a a avut niciun răspuns.

În cele din urmă, Comisia a decis că Natalia Clevadî nu corespunde criteriilor de integritate „întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea criteriilor de integritate etică și financiară”. Curtea Supremă de Justiţie a respins contestația magistratei.

Natalia Clevadî a judecat și dosarul politic al grupului condus de fostul deputat comunist Grigore Petrenco, pentru care Republica Modova a fost obligată de CEDO să achite 68 de mii de euro. Judecătoarea Clevadî a menţinut mandatele de arestare pentru cei din grupul Petrenco, la solicitarea procurorilor şi la presupusele indicaţii al fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Numele magistratei Tatiana Bivol figurează într-un scandal legat de gestionarea doarelor lui Veaceslav Platon. În decembrie 2022, Serviciul Informații și Securitate (SIS) a adresat o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care solicita membrilor CSM să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri. Printre aceștia, și Tatiana Bivol.

În scrisoarea adresată CSM, SIS anunță că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

„Informațiile semnalează faptul că acțiunile în cauză exprimă intenția persoanei menționate de a-și restabili prin orice metodă, mijloc și forță, inclusiv în afara cadrului legal, drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group”, se arăta în scrisoarea semnată de Alexandru Esaulenco.

Într-o reacție, magistrata Tatiana Bivol susținea că nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF).

 

Viorica Mija
21/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii