Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare

Anticoruptie.md
27/06/2016
Foto: zdg.md, Ghenadie Brega

La aproape opt luni de la reținere, luni, 27 iunie, magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au dictat sentința în dosarul ex-premierului liberal-democrat, Vlad Filat, acuzat de acte de corupție. Politicianul a fost condamnat la nouă ani de închisoare, deși pro­cu­ro­rul Anticorupție Adri­ana Beți­șor a cerut 19 ani. Totodată, instanța i-a aplicat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații care au examinat dosarul ex-premierului sunt Andrei Nicul­cea, Galina Mos­cal­ciuc şi Ser­giu Lazări. 

Nici după pronunțarea sentinței, Vlad Filat nu a fost lăsat să vorbească cu presa. "Este o sentință ilegală", a reușit să spună fostul premier. 

Nici procurorii nu s-au arătat mulțumiți de sentința de condamnare. "Niciuna dintre pro­bele aduse pe dosar nu au fost con­tes­tate și nu a fost adus un con­traargu­ment. Nu știu din ce motive este această pedeapsă. Sen­tința va fi con­tes­tată", a declarat Adriana Bețișor. 

De partea cealaltă, Igor Popa, avocatul fostului prim-ministru, speră că magistrații Curții de Apel Chișinău vor lua în considerație argumentele apărătorilor și vor pronunța o sentință de achitare în privința clientului său. "Considerăm că sentința emisă nu poate fi una motivată reieșind din considerentele că majoritatea probelor acumulate în acest dosar au fost acumulate cu erori și vicii de procedură, au fost încălcate mai multe principii fundamentale precum ar fi prezumția nevinovăției, publicitatea ședințelor de judecată, dreptul la apărare și în special dreptul lui Vlad Filat de a avea parte de un proces echitabil și dreptul de a cita și audia martori în aceleași condiții ca și martorii acuzării", a punctat avocatul. Apărătorul a catalogat procesul drept un spectacol foarte bine regizat, care ar avea scopul de a-l exclude pe Filat de pe arena politicii din Republica Moldova. "Noi catalogăm acest dosar ca fiind o infracțiune contra justiției și o crimă contra adevărului", a adăugat Popa.

Atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, a declarat însă că şedinţele în dosarul fostului premier trebuie să rămână închise. Potrivit lui, dacă societatea ar avea acces la probele apărării, presiunea ar fi neuniformă. 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor. Potrivit documentului, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut pe primarul de la Orhei să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală. 

Sursa video: Privesc.eu

Anticoruptie.md
27/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii