Apel // Societatea civilă cere ca ultima şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat să fie publică

Anticoruptie.md
24/06/2016
Vlad Filat, în instanța de judecată. Foto: CIJM

24 de organizaţii neguvernamentale, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cer ca ultima şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat, preconizată pentru luni, 27 iunie, să fie publică. Atunci, fostul premier acuzat de acte de corupţie, pentru care procurorii au cerut 19 ani de închisoare, ar urma să-şi prezinte ultimul cuvânt

"Nu există nicio justificare pentru declararea ședinței închise, în special având în vedere faptul că este ultima ședință. Toate probele au fost deja examinate. Inculpatul are dreptul la ședință publică. Apărarea a făcut mai multe declarații publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise. Din informațiile transmise în public nu este clară motivația și insistența procuraturii pe examinarea cauzei în ședințe închise. Judecătorul trebuie să fie conștient de obligația de a asigura respectarea dreptului la un proces echitabil și a nu admite încălcarea acestuia. Moldova riscă să fie din nou condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil dacă cauza va fi examinată în continuare cu ușile închise", se arată în apelul societăţii civile.

Un apel asemănător a fost lansat şi anterior. Atunci, semnatarii au cerut magistraţilor de la Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei să-şi revadă decizia luată anterior privind examinarea dosarului Filat în ședințe închise.  

Şi pe pagina oficială de Facebook a liberal-democratului au apărut mai multe mesaje prin care politicianul îndeamnă societatea civilă să ceară ca acest proces să fie public. "Cereţi acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugerează că sentinţa este deja dictată. Oamenii au însă dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest spectacol regizat, mai ales ca sunt multe detalii importante despre care nu se vorbeşte în faţa presei, iar eu sunt bruscat de mascaţi înarmaţi ca să nu reuşesc să spun vreun cuvânt", se arată într-un mesaj postat recent. 

Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, a declarat însă că şedinţele în dosarul fostului premier Vlad Filat trebuie să rămână închise. Potrivit lui, dacă societatea ar avea acces la probele apărării, presiunea ar fi neuniformă. 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor

Textul integral al apelului semnat de 24 de organizaţi neguvernamentale

Anticoruptie.md
24/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii