Campania pentru alegerile prezidențiale, marcată de restricționarea accesului jurnaliștilor de investigație la informații

Anticoruptie.md
15/11/2016
captura privesc.eu

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost marcată de îngrădirea accesului la informație pentru jurnaliști de către conducerea Comisiei Electorala Centrale (CEC). Aceasta este concluzia formulată de președinta Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Cornelia Cozonac, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost făcute totalurile campaniei „Prezidențiale curate”.

Potrivit jurnalistei, reporterii CIJM au primit refuz la mai multe solicitări adresate CEC pentru verificarea listelor de subscripție pentru înregistrarea candidaților la funcția de șef al statului, dar și pentru obținerea accesului la informațiile complete despre lista finanțatorilor pentru fiecare candidat în parte.

„În acest an, mai multe informații din listele de donatori au fost hașurate. Este vorba în special despre locul de muncă al donatorilor. Anterior, datorită acestei informații, jurnaliștii de investigație au realizat anchete în care au demonstrat că mai mulți dintre finanțatorii din campaniile electorale, care dețin companii private, beneficiază ulterior de contracte cu statul. Iată de ce accesul al informația despre locul de muncă al sponsorilor electorali era importantă pentru noi. Considerăm că îngrădirea accesului la aceste informații a fost făcută în mod intenționat. În zilele următoare, vom acționa în judecată CEC pentru îngrădirea accesului la aceste informații de interes public. Noi credem că în acest mod a fost îngrădit nu doar accesul jurnaliștilor la informații, dar și dreptul cetățenilor de a fi informați”, a precizat Cornelia Cozonac.

În cadrul inițiativei civice „Prezidențiale curate”, desfășurată de CIJM în colaborare cu Centrul pentru Analiza și Prevenirea Corupției și Ziarul de Gardă, a funcționat și o linie telefonică fierbinte la care cetățenii au putut semnala cazuri de încălcare a drepturilor electorale. Potrivit directorului CAPC, Galina Bostan, la linia fierbinte au telefonat 73 de persoane care au sesizat mai multe probleme, de la apariția în listele electorale a unor persoane străine, până la cazuri de corupție a alegătorilor, în ziua alegerilor.

Și pe portalul Anticoruptie a funcționat o Hartă interactivă pe care cetățenii au putut semnala încălcări electorale depistate. Printre sesizările venite pe această hartă se regăsește și una cu privire la transportul gratuit oferit locuitorilor din stânga Nistrului pentru a participa la votare.

„Sesizările au venit la CIJM nu doar pe hartă, dar și telefonic, pe rețele de socializare. În acest mod, reporterii Centrului au fost sesizați și au realizat o anchetă despre pliantele denigratoare la adresa candidatului Maia Sandu, repartizate prin intermediul Uniunii Ofițerilor din R. Moldova”, a informat Cornelia Cozonac.

 Proiectul „Prezidențiale curate” a fost realizat cu suportul „Freedom House”.  

Anticoruptie.md
15/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii