Circumscripția nr. 27, Chișinău, Buiucani: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Mariana Colun
17/02/2019
Foto: captură cec.md

Șase concurenți electorali s-au înregistrat în cursa pentru un fotoliu în Legislativ în circumscripția nr. 27, Chișinău, Buiucani: Veaceslav Nedelea (PDM), Radu Mudreac (PSRM), Cristian Botnarenco (Partidul Șor), Vladimir Bolea (blocul electoral ACUM), Ilian Cașu (Partidul Nostru) și Augustin Volconovici (PCRM).

Veaceslav Nedelea. Foto: tv8.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 27 este candidatul PDM, Veaceslav Nedelea, deputat în fracțiunea Partidului Democrat. Nedelea este de profesie istoric și jurist. A ajuns deputat în mai 2018, după ce colegul său de partid, Nicolai Dudoglo, și-a dat demisia. Anterior a activat în calitate de director al Direcției Poșta Chișinău. În Parlament a ajuns din postura de administrator principal interimar al Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”, fiind desemnat în această funcţie de Guvernul Filip, la începutul anului 2016. Nedelea este președintele Organizației Teritoriale Buiucani a PDM, conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Veaceslav Nedelea a candidat pe listele PDM și la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, regăsindu-se pe poziția 60-a. În 2015 a fost al șaselea în lista candidaților PDM la funcția de consilier municipal în Chișinău, fără a obține mandatul. Nedelea este unul dintre finanțatorii PDM. El a donat 30 de mii de lei în 2010. În campania electorală din noiembrie 2014, Veaceslav Nedelea a contribuit cu suma de 10 mii de lei, iar soția sa cu alți 5 mii de lei.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), candidatul deține un automobil de marca Land Rover care valorează 111,8 mii de euro (peste două milioane de lei). Mașina a fost achiziționată în 2018, după ce Nedelea a vândut un alt automobil de aceeași marcă, dar care valora 87 de mii de euro. În 2017-2018, Veaceslav Nedelea a avut venituri de 891,4 mii de lei din funcția de administrator al ZAL „Expo-Business Chișinău” și Parlamentul R. Moldova. Soția acestuia a câştigat 203 mii de lei în aceeași perioadă. Alte 422 de mii de lei, Veaceslav Nedelea le-a obținut în 2018 din vânzarea unui lot de teren, iar 63 de mii de euro din vânzarea automobilului de marcă Land Rover. Familia Nedelea deține în proprietate patru terenuri intravilane, două apartamente și două garaje. Pe lângă automobilul Land Rover achiziționat în 2018, familia Nedelea mai are un Nissan Qashqai fabricat și cumpărat în 2015, dar și o motocicletă.

Radu Mudreac. Foto: socialistii.md

Radu Mudreac, deputat în fracțiunea PSRM din Parlament, este candidatul socialiștilor la funcția de deputat în circumscripția nr. 27, Chișinău, Buiucani și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. El a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru că a cheltuit de 19 ori mai mult decât a câştigat. 

Radu Mudreac este medic veterinar de profesie. Între 1995 și 2005 a fost angajat al Serviciului Sanitar-Veterinar de Stat al municipiului Chişinău, iar în 2005-2008, a exercitat funcția de șef al acestui serviciu municipal. În 2008, în timpul Guvernului Greceanîi, conform CV-ului său publicat pe site-ul Parlamentului, a fost instalat în funcția de director general al Agenției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. După doi ani de exercitare a acestei funcții, în 2010, în timpul Guvernului Filat, Mudreac şi-a dat demisia. Atât în timpul alegerilor din 2009, cât și în 2011, Mudreac a sprijinit financiar PCRM.

Radu Mudreac a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat” realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. El se plasează pe locul patru în această listă, înregistrând o diferență de 167,906 de lei între veniturile declarate și donațiile făcute. În urma unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate, s-a stabilit că, la 19 noiembrie 2014, SA Horus a încasat de la Mudreac Maia, soția deputatului, 840.950 de lei, pe când venitul familiei la această dată constituia doar 53.106 lei. „Astfel, s-a stabilit că între veniturile încasate și costul proprietății există o diferență vădită în mărime de 787.844 de lei, care depășește de 160 de ori valoarea unui salariu mediu lunar al familiei Mudreac încasat în 2014”, semnalează autorii documentului. CNI a mai constatat că veniturile familiei Mudreac în 2014 au fost de 19 ori mai mici decât cheltuielile pe care le-au suportat cei doi soți. Despre alte detalii din biografia lui Radu Mudreac citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Cristian Botnarenco. Foto: partidulsor.md

În declarația pentru ultimii doi ani depusă de Mudreac la CEC, acesta indică venituri de 494 de mii de lei, din salariul său și al soției, dobânzi și indemnizații. Alte 75 de mii de euro le-a încasat din vânzarea a două imobile. Din 2017, familia Mudreac mai deține un teren intravilan de șase ari, în valoare de 35 de mii de euro. În 2018 socialistul a intrat în proprietatea unei case de locuit de 200 de metri pătrați, evaluată la aproape un milion de lei. Deputatul mai este proprietarul unui apartament de 103,8 metri pătrați, estimat la 686 de mii de lei, și al unui garaj în care este parcat automobilul de model Toyota Land Cruiser în valoare de 600 de mii de lei.

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Șor, Cristian Botnarenco, ales local în cadrul Consiliului Municipal Orhei. Tot el este președintele Organizației Teritoriale Buiucani a formațiunii politice. 

Pentru ultimii doi ani, Cristian Botnarenco a raportat încasări în valoare de doar 49 de mii de lei de la Partidul Șor, din indemnizații și donații oferite la zile de naștere. Consilierul de la Orhei nu are niciun bun imobil şi nici terenuri, potrivit declarației de avere.

Vladimir Bolea. Foto: acum.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește Vladimir Bolea, înaintat de blocul electoral ACUM. Bolea este preşedintele organizaţiei municipale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate. De profesie este istoric și jurist. În prezent este director al SC GFC Holboca SRL cu activități în comerț. El este și fondatorul companiei. 

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018 Vladimir Bolea a raportat venituri de 33 de mii de RON, 505 mii de lei și 20 de mii de euro. Încasările au provenit din salariul său și al soției, darea în chirie a unui automobil, precum și în urma semnării unui contract de divorț. El a mai declarat un automobil de marcă Honda, care ar fi fost cumpărat în 2014 cu doar 10 mii de lei (!). Potrivit documentului prezentat la CEC, Bolea nu are terenuri  și locuințe.

Ilian Cașu. Foto: curentul.md

Exponenta Partidului Nostru, Ilian Cașu, va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a cincea. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, a debutat în politică în anul 2015, când a candidat din partea formațiunii Partidul Nostru la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Atunci a acumulat 4.87% din voturile chișinăuienilor. După alegerile locale și până în prezent deține funcția de consilier municipal. În partid, are poziția de vicepreședinte. La alegerile parlamentare din 2019 candidează și pe lista națională a Partidului Nostru.

Ilian Cașu este profesor de limba engleză. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, apoi și-a susținut teza de master în științe politice la Universitatea din Mississippi, or. Oxford, SUA. În 1997 a activat ca director adjunct la Washington Workshops Foundation, Washington, D.C., SUA. Din 1998 până în 2003 a predat politologie la Universitatea Syracuse, or. New York, SUA. În perioada 2004-2007 a fost analist politic la Radio Europa Liberă, Vocea Americii, BBC. Din 2007 și până în 2014 a activat în calitate de consultant politic la Ambasada Republicii Turcia la Chişinău. 

Augustin Volconovici. Foto: protv.md

Ilian Cașu a încasat în ultimii doi ani doar 35 de mii de lei din indemnizații. Salariu oficial nu a avut în 2017-2018. Soția sa, angajată la Ambasada Republicii Moldova la Viena, a ridicat un salariu de peste 188 de mii de lei și indemnizații de peste 422 de mii. Familia lui Ilian Cașu deține un apartament în Chișinău cu suprafața de 103,2 metri pătrați, estimat la peste 692 de mii de lei și o mașină – KIA Sportage, fabricată în anul 2013 și cumpărată tot atunci cu 21 de mii de euro. Ilian Cașu mai deține și 0,03% dintr-o parcare.

Augustin Volconovici, înaintat de PCRM, este ultimul nume din buletinul de vot în circumscripția nr. 27. El este fiul lui Liviu Volconovici, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). De profesie e inginer, pe site-ul CEC fiind prezentat drept consultant principal în cadrul MADRM. Într-o anchetă din martie 2018 a Ziarului de Gardă, se arată că mai mulţi prieteni de-ai lui Augustin Volconovici au fost angajaţi la UASM în perioada în care tatăl său era rector al acestei instituţii. 

În ultimii doi ani Volconovici a adunat 450 de mii de lei din salarii, indemnizații și activitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale. El a mai trecut pe hârtie un apartament și o construcție, precum și două automobile, cu o valoare totală de 27 de mii de euro.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 

Mariana Colun
17/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii