Profil electoral: Partidul Legii și Dreptății

Mădălin Necșuțu
30/06/2021
Președintele Partidului Legii și Dreptății, Nicolae Alexei (stânga) și candidata Mariana Durleșteanu (centru). Foto: TV8

Partidul Legii și Dreptății (PLD) este o formațiune mai puțin cunoscută pe scena politică din Republica Moldova, deși activează de aproape 25 de ani cu o orientare creștin democrată. Actuala denumire a survenit, după congresul al III-lea al fostului Partid al Dreptății Social-Economice din Moldova (PDSEM) ce a avut loc în 2007.

Inițial formațiunea a fost condusă, încă de la fondarea sa în 25 iulie 1997, de către Maria Livițchi, membru al Partidului Democrat Agrar din Moldova formațiune care a promovat-o în calitate de deputat între 1994-1998 în Parlamentului Republicii Moldova.

La congresului formațiunii din 19 ianuarie 2005, la propunerea Marinei Livițchi, delegații la congres l-au ales în calitate de președinte al PDSEM pe Nicolae Alexei, care în perioada 2001–2005 a fost deputat în Parlamentul RM din partea Partidului Popular Creștin-Democrat.

Scorurile la alegerile parlamentare la care s-a înscris acest partid au fost mai degrabă foarte slabe: 1,95% în 1998, pentru ca în 2005 să obțină numai 1,66%.

Membrii Partidului Legii și Dreptății (PLD) a depus pe 1 iunie documentația necesară la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie oficial în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie.

Candidata propusă în luna februarie de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, deschide lista acestui partid. Următorii pe listă sunt Nicolae Alexei, Alexei Busuoic, Viorica Puteanu și Samoilă Stan, Constantin (Alin) Lupu, Nadejda Lisac, Veaceslav Bulai, Dumitru Florea şi Nelli Bocovan.

Candidata care deschide această listă, Mariana Durleșteanu, a criticat CEC pe data de 7 iunie pentru obstrucționarea votului din diaspora.

„Gestul CEC-ului nu este altceva decât o tentativă de a opri reabilitarea Republicii Moldova din crizele din ultimele decenii, din care au de câștigat doar cei care se țin cu ambele mâini de putere.

Schimbarea începe cu prezența la vot. Cum o vor putea face cetățenii moldoveni din diasporă într-un alt mod?

Politicienii, care se simt stăpâni în Republica Moldova, înțeleg clar că voturile diasporei le-ar pune capăt jocurilor murdare odată și pentru totdeauna. Dezmățul politic nu mai poate fi tolerat! Instituțiile de rigoare sunt obligate să se autosesizeze în legătură cu această fărădelege", a comentat Durleșteanu.

Dezvoltare economică și luptă anticorupție

Formațiunea s-a lansat în campanie pe 10 iunie cu mesaje de dezvoltare economică și luptă anticorupție. „Vom porni motoarele economiei naționale, vom construi un model economic care va genera o economie dezvoltată, puternică, o dezvoltare durabilă”, a declarat președintele formațiunii, Nicolae Alexei.

El a mai spus că își dorește „anihilarea, combaterea, stârpirea corupției din Republica Moldova”, motiv pentru care Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Republica Moldova.

La rândul ei, Durleșteanu a vorbit despre tolerenață zero și intergritate în rândul viitorilor deputați. „Cei corupți nu au ce căuta în fotolii parlamentare și guvernamentale și acesta va fi motto-ul nostru. Nu trebuie să acceadă oameni care nu au integritate”, a declarat Mariana Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu a afirmat că a acceptat să candideze la funcţia de deputat pentru că nu poate fi indiferentă față de ţara în care s-a născut și că a urmărit constant viața politică din Republica Moldova.

Ea a mai spus că ar face alianță cu formațiunile care promovează valorile europene şi lucrează în beneficiul cetăţenilor. „Ajunge cu ipocrizia şi cu manipularea oamenilor, vreau o campanie corectă, liberă, fără denigrări şi ameninţări. Îmi doresc să fie un politic împăcat cu moralul şi să se respecte etica unui politician modern”, a spus Durleșteanu.

Ea a mai spus că militează pentru „purificarea” clasei politice din Republica Moldova. „Eu pledez pentru o clasă politică purificată care este un proces realizabil și spre asta trebuie să tindem pentru a vedea noi politicieni corecți, responsabili și care pot trece la treabă, să facă lucruri anumite în folosul cetățeanului. Purificarea este simplă, trebuie să vină cu bunul-simț din partea acelor care candidează și participă la acest proces electoral”, a declarat ea într-un interviu pentru Europa Liberă.

Obiective de partid

Partidul Legii și Dreptății are următoarele obiective în domeniul sănătății: sistem de descentralizare medicală; infrastructura medicală în teritorii și anume CMF si OMF; procedura de obținere a licenței pentru vânzări a produselor farmaceutice mai simplă, cu respectarea normelor igienice prevăzute de legislație; dotarea spitalelor raionale (orășenești si sătești) cu aparataj modern de diagnosticare; salarii decente pentru personalul medical precum si personalul auxiliar.

În ceea ce privește educația, formațiunea militează pentru aprovizionarea bazei tehnico-materiale a grădinițelor și instituțiilor de învățământ; program de stimulare a absolvenților instituțiilor de învățământ, educatori, învățători și profesori cu suplimente lunare la salariul de bază.

De asemenea, în partea administrativă, Partidul Legii și Dreptății își propune să lichideze raioanele, care sunt rămășițe sovietice și nu aduc niciun folos. Totodată, formațiunea își propune revizuire actualei competențe ministerelor, dorind să se meargă către o descentralizare a acestora.

Mariana Durleșteanu militează pentru rezolvarea dosarelor grele din justiție.

„Justiția trebuie să-și facă treaba, pentru că chiar deputații și dosarele de rezonanță și, în special, mă refer la furtul miliardului, evident că organele de drept urma să-și facă treaba până acum, pentru că totuși au trecut atâția ani. Și eu am urmărit cum s-au mișcat lucrurile și s-au mișcat foarte prost, pentru că până în prezent nu înțeleg care active sunt sechestrate, vândute. Mai urmăresc procesul respectiv, dar nimeni nu a fost pus la pușcărie. De ce? Chiar nu avem dovezi? Am citit raportul Kroll și-mi este foarte clar cine și cum a participat la acest proces. De ce nu sunt aceste persoane pedepsite?”, a spus ea în același interviu pentru EL.

Donatori generoși

Deși prin conturile partidului în ultimii ani nu a trecut niciun ban, de data aceasta formațiunea a început să primească fonduri de la donatori. Conform declarației financiare depuse la CEC, Partidul Legii și Dreptății a adunat în conturi încă din prima săptămână de după lansarea oficială suma de 210.205 lei din care 158.205 au fost donații din interior țării și 52.000 de lei din afara țării.

Le lista donatorilor din afara țării se regăsesc Mariana Durleșteanu și Alexei Busuioc, ambii pe lista scurtă a partidului pentru aceste alege. Ei au donat câte 26.000 de lei.

Pe lista donatorilor din interiorul țării se regăsesc: Valentina Pleșca (trezorierul partidului) cu 14.205 lei, Florea Dumitru, Victor Butucel și Munteanu Maria, toți cu câte 25.000 de lei. Pe lista mai figurează și Aliona Burlacu cu 26.000 de lei și Muntean Sofia cu 22.000 de lei.

Suma de 5.885 de lei a fost cheltuită cu lansarea oficială a partidului în prima săptămână, iar în a doua săptămână formațiunea a cheltuit aproape 70.000 de lei. Pentru întâlniri electorale s-au mai cheltuit aproape 10.000 de lei și alți 507 pentru publicitate. Mai mulți bani, respectiv 60.000 de lei au fost trecuți la capitolul cheltuieli de bunuri și persoane. Alți 5.346 de lei au fost cheltuiți pentru servicii bancare.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice nu are resurse suficiente pentru desfășurarea acestei campanii. Parțial folosim resurse din proiectul susținut de Ambasada Canadei. Cea mai mare parte a muncii este de voluntariat. Ne puteți susține ca să monitorizăm mai mulți candidați antrenați în cursa electorală și să vă spunem cine sunt ei, ca să putem opri accederea în parlament a personajelor compromise. Ne poți ajuta cu o donație.

 

Mădălin Necșuțu
30/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii