Profil electoral: Partidul Oamenilor Muncii

Anticoruptie.md
09/07/2021
Foto: POM via Facebook

Partidul Oamenilor Muncii a fost înființat la 19 februarie 1999 și inițial avea denumirea Noul Partid Național Moldovenesc. Din 2011 și până în 2019 și-a schimbat denumirea în Partidul pentru Unirea Moldovei. Partidul de centru-stânga se poziționa împotriva implicării oricăror puteri în activitățile interne ale statului. Formațiunea cu numărul 22 în buletinele de vot optează pentru consolidarea societății civile și asigurarea unui mod de viață civilizat pentru toți cetățenii ei. Din anul 2011 și-a reorientat poziția în direcția contribuirii la prosperarea și afirmarea identității naționale a Republicii  Moldova.

Primul lider al formațiunii a fost istoricul Ion Țurcanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1990-1994. Liderul din 2014, businessman-ul Ghenadie Calaraș, a declarat că partidul susține Partidul Democrat în alegerile parlamentare.  

Din 2019 Partidul Oamenilor Muncii îl are ca și conducător pe Serghei Toma, de profesie medic-veterinar. Acesta este primul pe listă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.  În CV-ul său, menţionează că în anii 90, a condus o uzină de confecționare a încălțămintei în Bender, a fost administrator şi director de dezvoltare la două companii.

Activistul civic Fiodor Ghelici ocupă poziția a doua în lista de candidați. A ieșit în evidență de mai multe ori pentru instigare la ură și discriminare. Activistul a fost judecat pentru afirmațiile homofobe. Cei care l-au acționat în judecată au fost reprezentanții comunității LGBT. Ghelici a fost obligat să ceară scuze publice pentru  afirmațiile făcute. Cu toate acestea, Ghelici a spus că nu-și schimbă părerea despre comunitatea LGBT.

În perioada mandatului de la Președinție al lui Igor Dodon s-a aflat în fruntea Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele țării.  A plecat din funcție în 2018, în urma unor neînțelegeri cu Dodon, iar ulterior a devenit un critic acerb al președintelui. Dodon l-a acuzat în cadrul unei emisiuni TV că ar fi lichidat Comisia pentru controlul public pe motiv că Fiodor Ghelici, ar fi cerut bani de la ambasadele acreditate la Chișinău, utilizând semnătura președintelui, sunt niște falsuri.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Fiodor Ghelici a spus că ceea ce a declarat președintele Igor Dodon sunt niște falsuri.

În anul 2020 Ziarul de Gardă a urmărit activitatea mai multor persoane care se prezintă ca fiind voluntari ai Asociației Obștești (A.O.) „Moldova Mea”, condusă de activistul Fiodor Ghelici și a ajuns la concluzia că banii colectați de aceștia nu ajung la destinație. Activistul a respins acuzațiile și a trimis o cerere prealabilă în adresa redacției, amenințând cu un proces de judecată. 

Pe locul șase în lista electorală a formațiunii se regăsește activista civică Maria Olar. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în acheta „Condamnați la închisoare”, fără drept la sănătate și despre Olar. Activista, în primăvara anului 2018 a stat 25 de zile în detenție, mai întâi în Penitenciarul nr.13, apoi în Penitenciarul nr.16. Femeia a primit pedeapsa pentru că a bătut un polițist. Maria Olar a protestat de mai multe ori în fața instituțiilor statului, deoarece starea ei de sănătate s-ar fi înrăutățit după ce a stat după gratii.

În cadrul unei dezbateri electorale, activita a recunoscut că a dat mită pentru a-și face actele pe casă. Întrebată din ce bani trăiește activista a declarat că este întreținută de copii. A ieșit de mai multe ori în evidență pentru discurs de ură și instigare la violență.

Partidul Oamenilor Muncii (POM) a indicat în raportul financiar depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) venituri de 5.200 de lei, care au fost achitați pentru servicii bancare. Banii au fost oferiți de Serghei Toma, primul candidat al partidului pe lista POM la parlamentarele din 11 iulie 2021. 

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii