Profil electoral: Partidul Schimbării promovează mesajul anticorupție, vrea să se plaseze în zona de centru și să atragă voturile nehotărâților

Anticoruptie.md
09/07/2021

Partidul Schimbării este unul foarte nou, fiind înregistrat la Agenția Servicii Publice (ASP) pe 26 martie 2021. „Împreună, în doar câteva săptămâni am reușit să întrunim condițiile prevăzute de lege, să înregistrăm Partidul și să oferim cetățenilor o alternativă politică”, se arată în primul comunicat de presă de după constituire a partidului.

Încă de la început, formațiunea a militat pentru alegeri parlamentare anticipate.

„Partidul Schimbării consideră că criza pandemică, economică, socială și politică poate fi soluționată eficient doar prin curățarea Parlamentului de elementele criminale, care acționează în scopuri de îmbogățire personală prin sabotarea și dezbinarea societății”, au mai precizau liderii formațiunii.

Congresul de constituire a partidului și a alegerilor în funcțiile de conducere a avut loc pe data de 7 martie, atunci când membri au votat ca în funcția de președinte al partidului să fie ales Ștefan Gligor.  În funcțiile de vicepreședinți au fost aleși: Corina Gaibu, Sergiu Dărănuță, Ion Potlog, Sergiu Postica și Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofilat a demisionat recent din funcția de consilier prezidențial pe probleme de energetică pentru a nu intra în conflict de interese cu interesul de a face politică.

În calitate de secretar general al partidului a fost ales Vladimir Ciobanu, iar pentru postul de trezorier a fost ales Tudor Șoitu.

Potrivit grupului de inițiativă pentru constituirea formațiunii din 28 ianuarie au fost colectate 2.000 de cereri de membru și create trei organizații teritoriale în raioanele Anenii Noi, Cantemir și Leova.

„Noi, practic, avem 3-4 luni de activitate și am reușit deja să constituim 12 organizații teritoriale, lucrăm în prezent la constituirea organizației teritoriale Chișinău, a organizațiilor sectoriale și municipală, suntem în plin proces de construcție, situația noastră este mai complicată decât a partidelor care există de mulți ani de zile”, spunea liderul formațiunii Ștefan Gligor într-un interviu recent pentru Europa Liberă.

În programul său politic, un document de 19 pagini, partidul se dorește a fi unul reformist, care se încadrează undeva în zona de centru a spectrului politic.

„Partidul Schimbării este un proiect politic al cetățenilor Republicii Moldova, care s-au unit pentru a contribui în mod legal la schimbarea elitelor politice - eliminarea traseiștilor, corupților și oligarhilor, atât din Parlament, Guvern, cât și alte instituții”, susține documentul.

Mesaje anticorupție

Partidul Schimbării pe axează pe un puternic mesaj anticorupție. „În prezent, Republica Moldova este controlată de grupuri criminale organizate și politicieni corupți care au transformat cetățeanul și statul într-o sursă de venit ilegal. Bugetul public național, aparatul de stat, domeniile strategice ale economiei, investițiile în infrastructură, tot ce înseamnă bani publici sau privați, în orice formă, de cel puțin un deceniu constituie scopul, ținta și sursa de venit ilegal pentru majoritatea politicienilor”, se precizează în manifestul partidului.

Această formațiune are ca tema principală, la fel ca Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA), un puternic mesaj anticorupție și invocă ca principal adversar binomul Dodon-Plahotniuc.

De asemenea, Partidul Schimbării militează pentru reforme politice și în zonele de justiție, educație, sănătate, administrație publică, protecție socială și nu în ultimul rând în societatea informațională. Formațiunea vrea să atragă voturile indecișilor și al celor dezamăgiți,

Deși concurează pe aceleași viziuni politice, Partidul Schimbării spune că nu vizează electoratul PAS. Cu toate acestea, au aceeași viziune ca președintele Maia Sandu și PAS privind evaluarea externă a judecătorilor, procurorilor și ofițerilor.

„Eu nu cred că va fi votul geopolitic, eu cred că va fi votul anti-hoți, anti-corupți, anti-mizerie, un vot împotriva celor care au furat țara. E foarte simplu, eu sper că noi vom reuși să ridicăm această paradigmă din una geopolitică în una realistă și situația reală este următoarea: noi avem elite, pseudo-elite extrem de corupte care ne fură și avem politicieni integri pentru care banii sunt doar un sunet, sunt doar o noțiune. Și iată astăzi oamenii trebuie să voteze, în opinia mea, pentru acei care au imunitate la bani, care nu sunt de vânzare, care au ținut lovitura în timpul regimului lui Plahotniuc și care au trecut testul funcțiilor și testul timpului. Consecvența este foarte importantă în acest context”, spunea Ștefan Gligor în același interviu.

În domeniul economic, membri formațiunii își propun să digitalizeze interacțiunile antreprenorilor cu instituțiile statului, să demonopolizeze toate domeniile.

Situația financiară

În campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Schimbării a raportat donaţii de 110.000 lei, majoritatea banilor fiind din partea a patru persoane fizice.

Astfel, cei patru donatori ai formaţiunii au contribuit cu 105.000 lei, iar unul dintre donatori a scos din buzunar 50.000 de lei. Alte 5.000 de lei au fost donate partidului de Farm Agro Plus SRL, o întreprindere care activează în domeniul comercializării cerealelor. Întreprinderea donatoare a avut, în 2019, un profit net de 3,7 milioane de lei.

Cheltuielile raportate de Partidul Schimbării se apropie de 105.000 lei. Peste 74.000 lei au fost cheltuiți pentru publicitate, dintre care, circa 30.000 lei, pentru panourile publicitare. Peste 25.000 lei au fost achitați pentru promovare în mediul online. Alte 15.000 de lei au fost cheltuite pentru publicitate la posturile de radio. Materialele promoționale au fost tipărite cu peste 28.000 lei. Cheltuielile de transport au constituit 2.000 de lei. 

Conform declarației de vedere depuse la CEC de către liderul Ștefan Gligor, acesta a primit în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, din onorarii pentru serviciile juridice prestate suma de 207.495 de lei de la BAA „Gligor Partenerii”. El a mai avut dividende de 400.000 de lei de la compania „APSG Dezvoltare” SRL.

Soția sa a primit dividende de 739.129 de lei de la „Cebotar și Gligor” SRL, apoi suma de 113.404 de lei de la compania „Casa de pin” și alte 144.680 de lei de la „Margsim”SRL.

Ștefan Gligor deține un autoturism Chevrolet Captiva cu o valoare de circa 215.000 de lei. El a mai obținut din drepturi de autor suma de 6.820 de lei de la AP „Infoprim-neo” iar soția sa o indemnizație pentru creșterea copilui de 3.600 de lei.

Acesta deține un teren de 550 de metri cu o valoare de 1,2 milioane de lei. El mai mare patru imobile, dintre care o casă de locuit de 112 metri, două apartamente de 90 și 150 de metri și o casă în construcție de 195 de metri. Aceste proprietăți sunt estimate la 2,7 milioane de lei.

Gligor mai deține un Land Rover Discovery de 300.000 de lei, un Chevrolet Captiva de 450.000 de lei, un Lexus RX300 de 140.000 de lei primit moștenire și un Hynday Elantra de 8.600 de euro.

Gligor este acționat la „APSG Dezvoltare” SRL, companie care se ocupă cu construcții imobiliare, în care are o participație de 50%. Apoi firma „Margsim”SRL, acolo unde are 51% din acțiuni, „Casa de pin” cu 100% din acționariat și „Cebotar și Gligor” SRL din care are tot 100%. 

 Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice nu are resurse suficiente pentru desfășurarea acestei campanii. Parțial folosim resurse din proiectul susținut de Ambasada Canadei. Cea mai mare parte a muncii este de voluntariat. Ne puteți susține ca să monitorizăm mai mulți candidați antrenați în cursa electorală și să vă spunem cine sunt ei, ca să putem opri accederea în parlament a personajelor compromise. Ne poți ajuta cu o donație.

Anticoruptie.md
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii