Achiziţii publice

Zeci de milioane pentru Parlament, pe timp de criză

Foto: Raisa Lozinschi
Autor: Raisa Lozinschi
05/07/2016 12196

Autoritățile nu renunță nici pe timp de criză la cheltuielile legate de asigurarea confortului deputaților. Astfel, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 83 de milioane de lei pentru reparația clădirii Parlamentului. Numai pentru montarea sistemelor de ventilare și antiincendiare în trei blocuri ale Legislativului se vor cheltui aproape 64 de milioane de lei. Asta în condițiile în care Ministerul Finanțelor a împrumutat deja, în acest an, circa șapte miliarde de lei de la băncile comerciale din R. Moldova pentru a putea plăti pensiile și salariile bugetarilor.

Bugetul de stat pentru anul 2016, votat în lectură finală pe 1 iulie curent, prevede 83 de milioane de lei pentru lucrările de reparație a clădirii Parlamentului de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. „Este clădirea numărul unu din R. Moldova”, spun autoritățile, iar lucrările de construcție și echipamentele trebuie să fie „de cea mai înaltă calitate”. 

Până acum doar câțiva deputați au trecut în clădirea Parlamentului, dar nu în birourile care le-au fost repartizate și unde urmau să se mute încă iarna trecută, ci în câteva situate deasupra sălii ședințelor în plen. Ceilalți rămân în continuare în clădirea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Iarna murim de frig, iar vara ne sufocăm”

„Nu e vorba de luxul nostru sau de confort, dar când vine un cetățean în audiență și dă de patru deputați și încă patru asistenți într-un birou, se miră și spune: „Eu vreau să vorbesc cu Dvs.”. Atunci, trebuie să ies să discut cu cetățenii pe coridor sau la lift”, ne-a spus deputata democrată Valentina Stratan. Aceasta își dorește să treacă în biroul renovat din sediul Parlamentului pe care l-a vizitat deja și spune că are minimumul necesar – o măsuță pentru audiență, un dulap, o masă de lucru etc., iar calculatoarele urmau să fie aduse în scurt timp. Acum, la Ministerul Agriculturii, „iarna mori de frig, iar vara te sufoci”, zice deputata.

Totuși, deputații nu-și pot exercita munca în sediul Legislativului, fiindcă mai există o serie de lucrări care umează să fie executate, inclusiv să fie instalat sistemul de ventilare. Valentina Stratan își pune mari speranțe într-un grant care ar urma să vină din România, iar banii acestuia  să fie cheltuiți pentru reparațiile de la Parlament, mai ales după ce și președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat grantul câteva zeci de milioane de euro și creditul de 150 de milioane de euro care ar urma să vină de la București.

Ventilare de peste 60 de milioane

Pe 9 martie curent, când Republica Moldova nu avea încă o Lege a bugetului pentru anul curent aprobată, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a semnat un contract în valoare de 76 589 912 lei cu SC „Ambiant Climat” SRL.  Până pe 30 decembrie 2019 firma va trebui să efectueze lucrări de construcție-montaj al sistemelor de ventilare, condiționare, automatizare, semnalizare, antiincendiare și securitate la bl. „A, Б și B” (blocuri numite în actele oficiale după primele litere din alfabetul chirilic - A, B, V), etajele 4-9.

Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale
și Construcțiilor

Pe 26 mai, contractul a fost revăzut și suma a scăzut cu 12 764 986 de lei, valoarea acestuia devenind 63 824 926 de lei, după ce Parlamentul a scutit firma de plata TVA. „Firma va efectua lucrări de ventilare, condiționare, semnalizare și așa mai departe în Parlament. Unele lucrări au fost deja executate, cum ar fi cele de instalare a magistralelor, pe acoperiș a fost instalat echipamentul. Este scump echipamentul, dar este clădirea numărul unu a R. Moldova și lucrările trebuie să fie de calitate înaltă”, ne-a explicat Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, care însă nu ne-a putut spune de unde este adus echipamentul și alte detalii tehnice din contract.

Pe moment, doar blocul în care este amplasată sala de ședințe în plen este dotat cu sistem de ventilare. Viceministrul afirmă că licitația pentru acest contract a fost organizată în februarie curent și, deși nouă agenți economici au procurat caietele de sarcini, doar trei au depus ofertele la concurs.

„Grupul de lucru a decis să descalifice doi ofertanți – „Laiola” și „5 AQ Invest”, și, astfel, a rămas numai o firmă în concurs – SC „Ambiant Climat” SRL, iar licitația a fost anulată. La concursul repetat a depus ofertă doar „Ambiant Climat”. Pentru că la procedura repetată se permite doar o firmă, aceasta a și fost declarată câștigătoare”, susține Zolotcov.

Licitație anulată sau amânată?

Directorul tehnic de la una din firmele scoase din concurs - „5 AQ Invest”, Andrei Jelescu, afirmă însă că aceasta nu a fost descalificată, pentru că licitația ar fi fost amânată. „S-a amânat, fiindcă nu s-au luat din start în calcul toate lucrările. Au fost dezbateri cu privire la sistemul antiincendiar. Ulterior, nu am mai depus oferta, pentru că nu am reușit”, ne-a spus Jelescu. Oficialul de la firma care a câștigat alte licitații organizate de același minister afirmă că nu a sesizat nereguli la licitație.

Oleg Cotruță. Foto: Facebook.com

Directorul și patronul SC „Climat Ambiant” SRL, firmă fondată în septembrie 2006 și specializată în livrare și instalare de utilaje și echipamente pentru încălzire, alimentare cu gaze, ventilare și climatizare, este Oleg Cotruță. Am telefonat la numerele de telefon indicate pe internet de către „Ambiant Climat” SRL. La unul dintre numerele afișate ne-a răspuns „domnul Cotruță”. Când ne-am prezentat ca fiind jurnaliști, Cotruță, fără să asculte întrebarea, ne-a spus că nu vrea să vorbească cu jurnaliștii și nici să se întâlnească: „Nu doresc să mă întrebați, nu doresc să ne întâlnim”.

Apoi, când am insistat că e vorba de un contract important cu statul și ne interesează mai multe detalii, domnul de la telefon ne-a spus că nu este el directorul firmei - „nu sunt eu acel Cotruță”, și ne-a închis telefonul.

„Sala Europei” și traducere în opt limbi

Dacă o parte din bani, prevăzută în Legea bugetului de stat 2016 pentru reparația Parlamentului, va fi cheltuită pentru ventilarea clădirii, o „sumă frumușică”, afirmă Zolotcov, va fi alocată pentru termoficarea Legislativului. Alte câteva milioane vor fi cheltuite pentru finisarea în acest an a lucrărilor în „Sala Europei” din Parlament, mobilarea acesteia și instalarea sistemelor de traducere în opt limbi, dar și pentru reparațiile în holul de la etajul trei.

Responsabilă de aceste lucrări va fi „Glorinal Imobil” SRL, cu care același minister a semnat, pe 14 iunie curent, un contract în valoare de aproape 20 de milioane de lei. Potrivit datelor oficiale, „Glorinal Imobil” SRL o are drept fondator și director pe Natalia Chircă. Curios este că fondatori la „Glorinal” SRL, firma de construcții despre care se spunea că ar fi controlată lui Oleg Voronin și care a cunoscut o dezvoltare fulminantă pe timpul comuniștilor, sunt Vasile Chircă și Sergiu Vârlan. Cu Vasile Chircă, decorat de către președintele Vladimir Voronin când acesta era șef al statului, Natalia mai este asociată în altă firmă – „Regard” SRL, specializată în comerț.

În total, arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în perioada anilor 2009 – 2015, au fost cheltuite 376,230 de milioane de lei pentru reparația clădirii Parlamentului, iar la finele acestui an suma se va ridica la aproape 460 de milioane de lei.  Potrivit lui Zolotcov, clădirea Parlamentului nu este gata nici la șapte ani după protestele violente din aprilie 2009, fiindcă mereu sunt alocate „surse insuficiente” în acest scop.

Șapte milioane pentru gratii și pelicule antiglonț

Recent, la Parlament au fost efectuate lucrări de securizare pentru care au fost alocate nouă milioane de lei. Anatolie Zoltcov ne-a spus că nu ne poate oferi prea multe detalii, întrucât trebuie să coordoneze acest lucru cu serviciile speciale, dar declară că deputații vor fi mai protejați după instalarea peliculei antiglonț la geamuri, rezistente inclusiv la explozii, și a gratiilor la ușile și ferestrele de la primele nivele. „Am cheltuit mai puțin decât era preconizat în acest scop, adică mai puțin de șapte milioane de lei”, s-a lăudat oficialul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

În total, reparațiile în clădirea Parlamentului, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009, a costat bugetul public, în perioada anilor 2009 – 2015, peste 376 milioane de lei.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii