Asistenții personali din capitală vor primi câte 5 000 de lei pentru luna martie de la Guvern

Anticoruptie.md
19/03/2024
captura video

Asistenții personali din municipiul Chișinău vor beneficia de o plată compensatorie de 5 000 lei pentru luna martie. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a precizat că procesul va fi inițiat începând cu după-amiaza zilei de marți, 19 martie. 

Buzu a precizat într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare că asistenții personali din capitală au la dispoziție două săptămâni pentru a ridica cei 5 000 de lei de la orice oficiu poștal. 

„Stimați Asistenți Personali afectați de deciziile abuzive ale Municipalității, în partea a doua a zilei de astăzi, vom iniția procesul de executare a plății compensatorii de 5 000 lei pentru luna martie. Veți primi un SMS pe telefonul mobil, iar din acel moment veți avea la dispoziție 2 săptămâni pentru a ridica plata de la orice oficiu poștal”, a precizat ministrul.

Asistenții cărora le-a fost redus salariul sau au fost demiși vor fi notificați prin SMS despre plata compensatorie. În cazul în care vor să obțină mai multe informații sunt rugați să apeleze la numărul de contat  067779370. 

Precizăm că la sfârșitul săptămânii trecute, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va acoperi salariile asistenților personali din capitală

Problema salarizării asistenților personali din capitală a apărut la sfârșitul anului trecut, atunci când municipalitatea a decis să concedieze mai mulți asistenți personali și să reducă cu 50% salariile celor rămași. Decizia a fost motivată de municipalitate prin faptul că Guvernul și ministerele de resort au lipsit într-o formă discriminatorie chișinăuienii și locuitorii UTA Găgăuzia de finanțare din bugetul de stat pentru programele sociale ce au ca scop remunerarea asistenților personali.  

În ultima perioadă autoritățile centrale și locale au lansat un ping-pong de acuzații și opinii legate de cine e responsabil de soluționarea acestei probleme. Într-o postare pe o rețea de socializare, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu explicații despre cum a fost finanțat parțial serviciul de asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe, care au fost piedicile dezvoltării acestui serviciu și care sunt soluțiile. 

Anticoruptie.md
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii