Acțiune de protest în fața Primăriei Chișinău în urma tăierii fondurilor destinate asistenților personali

Tatiana Gherța
09/01/2024
captura video

Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate, împreună cu simpatizanți de partid și asistenți personali, au organizat marți la sediul Primăriei Chișinăului un flashmob în legătură cu ordinul semnat de primarul Ion Ceban, care prevede concedierea mai multor asistenți personali și reducerea cu 50% din salariile celor rămași.  

Conform ordinului privind măsurile de organizare și funcționare a Serviciului de asistență personală se impune instituirea moratoriului pentru ocuparea funcțiilor vacante ale Serviciului social de asistență personală până pe 31 decembrie 2024; preavizarea și încetarea contractelor individuale de muncă cu unii salariați; modificarea contractelor individuale de muncă de la o unitate de funcție la 0,5 unități. 

„Ceban vrea să lichideze serviciul de asistență personală! În 2023, noi am votat o decizie ca anul 2024 să fie anul accesibilității! Adică, să creăm un oraș accesibil printr-o infrastructură corespunzătoare persoanelor cu dizabilități. Dar iată că anul 2024 începe foarte și foarte trist, cu anularea accesibilității de a avea sprijin și suport financiar din partea primăriei pentru familiile cu copii sau persoane cu dizabilitati”, a menționat președinta fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, în cadrul acțiunii de protest.

Consiliera a cerut „ca la proiectul de buget să fie alocate resursele financiare pentru achitarea salariilor asistenților personali și pentru grupele cu program prelungit”.

„Cerem ca statul, în acest caz primăria, să își onoreze responsabilitățile, să ne cheme la masa de negocieri și să înțeleagă că serviciul de asistență personală este doar un serviciu de suport pentru ca persoanele cu dizabilități să ajungă peste tot. Acest serviciu face ca persoanele cu dizabilități să fie incluse în societate, să beneficieze de o incluziune adevărată, iar pentru asta noi o să luptăm”, a precizat una dintre asistentele sociale participante la acțiunea organizată în fața primăriei. 

De partea cealaltă, primarul Ion Ceban a făcut o postare video pe o pagină de socializare: „Țipălăii de la PAS vin în fața Primăriei. Să le dați câte o lopată și instrucțiuni cum se ține o lopată în mână”, a spus el.

Comentariul primarului a fost completat cu o reacție publicată pe pagina Facebook a municipalității în care se menționează că pachetul minim de servicii sociale a fost abrogat odată cu aprobarea reformei sistemului de asistență socială RESTART. 

„În consecință, începând cu 2024, acestea au fost excluse din sistemul de co-finanțare din contul transferurilor cu destinație specială ale Fondului de susținere a populației și Bugetul de Stat. Totodată, au fost delegate atribuții din domeniul social, inclusiv regionale, municipiului Chișinău, fără alocări de mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de realizare a acestora”, se arată în comunicatul Primăriei.

Responsabilii municipali au mai spus că deputații PAS nu au susținut amendamentul care prevede alocarea banilor pentu asistenții personali. 

„Ne propunem să punem capăt inechității și discriminării și Primăria va cere Parlamentului ca 50 la sută din contribuțiile Capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. Va fi lansată și o petiție în acest sens prin care chemăm locuitorii orașului să susțină această inițiativă. Astăzi, mun. Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei la bugetul național, dar se alege cu 2,8 miliarde, doar 13 la sută, plus transferurile cu destinație specială”, a conchis municipalitatea. 

Consilierii PAS au anunțat că subiectul va fi readus în discuție în cadrul unei ședințe care va avea loc pe 12 ianuarie, ora 15:00, în sala rotundă a Primăriei Chișinău. La ședință sunt invitați asistenți personali, farmiliile care au persoane cu dizabilități, consilierii municipali interesați, precum și primarul Ion Ceban. 

Tatiana Gherța
09/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii