Avocații au renunțat la grevă

Victoria Dodon
26/09/2016
FOTO: Sediul Uniunii Avocaţilor // CIJM

Uniunea Avocaților din Moldova a decis să nu continue greva japoneză, anunțată la începutul săptămânii trecute, când a solicitat Ministerului Justiției să oprească abuzurile admise de angajați ai închisorilor care, printre altele, nu asigură deținuților dreptul la întrevederi libere cu apărătorii lor. Decizia a fost luată vineri, 23 septembrie, după ce oficialii de la minister au expediat în adresa Uniunii o înștiințare privind anularea regulamentului care obliga avocații să solicite șefului Penitenciarului nr. 13 permisiunea de a-și vizita clienții, printr-o cerere prealabilă.

„Regulamentul a fost într-adevăr anulat, am primit și informația în scris de la domnul ministru. Niciun coleg nu a sesizat existența vreunei probleme. În plus, vineri am fost la Penitenciarul nr. 13 de trei ori pe parcursul zilei, am discutat cu colegii care își vizitau clienții și nimeni nu a raportat probleme”, a precizat Nina Lozan, președinta Uniunii, pentru Anticoruptie.md. 

Regulamentul impus de angajații Departamentului Instituțiilor Penitenciare a fost anulat pe 19 septembrie. „S-a ajuns la concluzia că necesită a fi îmbunătăţit. Între timp, avocaţii  se vor conduce de Codul de executare care în principiu stipuleză cam aceleaşi drepturi cu excepţia faptului că vor fi supuşi atât percheziţiilor corporale, cât şi trecerii prin scaner. Numărul vizitelor rămâne nelimitat în zilele lucrătoare, iar în zilele de odihnă acestea sunt posibile cu înştiinţarea prealabilă cu cel puţin șase ore înainte de vizita propriu-zisă”, preciza Ana Botez, ofițer de presă al instituției, pentru portalul deschide.md. 

Scrisoarea semnată de Nina Lozan a fost expediată Ministerului Justiției acum două săptămâni, după ce mai mulți apărători s-au plâns că administrația Penitenciarului nr. 13, sub diferite pretexte, le îngrădește accesul la deținuții pe care îi apără în instanțe. Despre acest fapt s-a plâns și Ana Ursachi, unul dintre defensorii omului de afaceri Veaceslav Platon, care a declarat că angajații închisorii nu i-au permis de mai multe ori accesul la clientul său, invocând inclusiv lucrări de dezinfectare și deratizare. 

„Intervenim cu rugămintea imperativă de a curma aceste abuzuri și a nu le mai crea piedici avocaților în vederea realizării misiunii lor legale, iar acest act normativ urmând a fi suspendat de îndată, cu abrogarea ulterioară a lui și îndeplinirea neîntârziată a remedierilor solicitate prin cererile anterioare, crearea unui grup comun de lucru pentru a elabora un cadru normativ coerent și relativ echitabil, care să ţină cont atât de posibilităţile instituţiilor penitenciare, cât şi de priorităţile dreptului la apărare, care are un caracter apodictic și absolut”, se precizează în solicitarea semnată de șefa Uniunii Avocaților.

Ordinul emis de Igor Guja, director adjunct al DIP: 

Victoria Dodon
26/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii