Accesul avocaților la Penitenciarul nr. 13, anevoios după arestarea lui Veaceslav Platon. Reacția Ministerului Justiției

Victoria Dodon
14/09/2016
Anunț plasat la intrarea în Penitenciarul nr. 13 Foto: Valeriu Pleșca / Facebook

După ce mai mulți apărători s-au plâns în ultimele zile că administrația Penitenciarului nr. 13, sub diferite pretexte, le îngrădește accesul la deținuții pe care îi apără în instanțe, Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților din Moldova, a expediat Ministerului Justiției o scrisoare în care cere să fie stopate abuzurile admise de angajați ai închisorilor. Drept răspuns, ministrul Vladimir Cebotari spune că va avea miercuri, 14 septembrie, o întrevedere cu reprezentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare, unde va încerca să afle care este problema. 

Scrisoarea vine după ce, în ultimul timp, mai mulți avocaţi au sesizat autoritățile și opinia publică despre abuzurile admise de către administraţia Izolatorului de urmărire penală nr. 13 din Chișinău care, printre altele, nu asigură deținuților dreptul la întrevederi libere cu avocații lor. Despre acest fapt s-a plâns și Ana Ursachi, unul dintre defensorii omului de afaceri Veaceslav Platon, care a declarat că angajații închisorii nu i-au permis de mai multe ori accesul la clientul său, invocând inclusiv lucrări de dezinfectare și deratizare.  

Anunțul plasat la intrarea în Penitenciarul nr. 13
Foto: Valeriu Pleșca / Facebook

Mai nou, la intrarea în penitenciar a fost plasat un anunț care arată că, potrivit unui ordin al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din 6 septembrie 2016, avocații, notarii și mediatorii vor putea veni la întrevederi doar după ce vor depune o cerere prealabilă în care să solicite șefului închisorii să autorizeze vizita. Totodată, avocaților, în afară de mandat și legitimația de apărător, li se solicită prezentarea obligatorie a buletinului de identitate, lucru neprevăzut în Codul de procedură penală. 

„Vă imaginaţi, șeful penitenciarului, pe care adesea nu-l găseşti pe loc, o să decidă cui și când să i se acorde întrevedere, în loc să îmbunătăţească, cât de cât condiţiile de detenţie, care, după cum cunoașteţi, în baza a zeci de Hotărâri definitive ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului, sunt atât de proaste încât echivalează cu un tratament inuman şi degradant, constituind o încălcare flagrantă a articolului 3 al Convenţiei”, s-a indignat Nina Lozan. 

Președinta Uniunii a calificat pretinsul regulament drept „un act vădit contrar prevederilor legale şi bunului simț, adoptat în grabă, pentru a ne „arăta din deget”, cu ignorarea bunelor practici stabilite şi a legislației privind transparența decizională”. 

„Intervenim cu rugămintea imperativă de a curma aceste abuzuri și a nu le mai crea piedici avocaților în vederea realizării misiunii lor legale, iar acest act normativ urmând a fi suspendat de îndată, cu abrogarea ulterioară a lui și îndeplinirea neîntârziată a remedierilor solicitate prin cererile anterioare, crearea unui grup comun de lucru pentru a elabora un cadru normativ coerent și relativ echitabil, care să ţină cont atât de posibilităţile instituţiilor penitenciare, cât şi de priorităţile dreptului la apărare, care are un caracter apodictic și absolut”, solicită Lozan ministrului Justiției. 

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Cebotari a declarat că urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare miercuri, 14 septembrie. „Vom discuta subiectul, ca să înțelegem dacă există într-adevăr probleme, unde sunt probleme și ce măsuri putem lua”, ne-a spus ministrul. 

Săptămâna trecută, reprezentanții Amnesty International Moldova anunțau că nu le-a fost permis accesul în celulele lui Veaceslav Platon și Vladimir Filat, în timpul unei vizite de lucru la Penitenciarul nr.13 în care intenționau să discute cu deținuții, în special cei din subsolul închisorii. „Am solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a permite accesul în celulele unor deținuți care în ultimele luni au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, scriau reprezentanții Amnesty într-un comunicat de presă. 

Victoria Dodon
14/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii