Chișinăul a transmis Bruxelles-ului contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene

Valeria Vițu
25/04/2024

Republica Moldova a transmis Bruxelles-ului contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024. Documentul reflectă progresele înregistrate în implementarea recomandărilor din Pachetul de extindere 2023 și realizarea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană în perioada iulie 2023 - martie 2024. La sfârșitul acestei săptămâni, președinta Maia Sandu va merge la Bruxelles unde va discuta cu oficiali europeni despre accelerarea procesului de aderare al R.Moldova la UE, se arată într-o corespondență a RFI la Chișinău. 

 

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și președinta PE, Roberta Metsola, la Adunarea ”Moldova Europeană”, 21 mai 2023, Chișinău Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și președinta PE, Roberta Metsola, la Adunarea ”Moldova Europeană”, 21 mai 2023, Chișinău © Facebook/Maia Sandu

Biroul pentru Integrare Europeană anunță că, contribuția națională la Pachetul de extindere al CE pentru 2024 reprezintă un document în două părți. Prima a ajuns la Bruxelles, cea de-a doua, urmează în septembrie. Progresele raportate de instituțiile naționale vor fi evaluate de Comisia Europeană în Raportul pentru Republica Moldova din Pachetul de extindere 2024, care va fi publicat către sfârșitul acestui an.

Vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, susține că este un exercițiu la care R.Moldova participă pentru al doilea an consecutiv, scopul lui fiind să evalueze progresele făcute de statele candidate în realizarea reformelor pe fiecare capitol al aquis-ului comunitar. 

În 2023 am reușit să transmitem o contribuție consistentă și bine argumentată, apreciată corespunzător și de colegii din Comisie. Acest fapt demonstrează atât determinarea noastră de a avansa pe calea euro-integrării, cât și acțiunile ferme pe care le-am întreprins pentru a apropia țara de UE. Suntem hotărâți să muncim, cu implicare maximă, și în 2024. Suntem hotărâți să muncim, cu implicare maximă, și în acest an. Integrarea europeană este proiectul nostru al tuturor, iar miza lui este să asigure pacea și să facă mai bună viața oamenilor, afirmă Cristina Gherasimov. 

Completarea documentului ce conține contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024 a fost realizată cu ajutorul grupurilor de lucru în coordonare cu Biroul pentru integrare europeană, fiind antrenate sute de angajați din instituțiile publice, reprezentanți ai societății civile, precum și experți din cadrul proiectelor de asistență tehnică oferită de partenerii de dezvoltare.

Maia Sandu, într-o vizită de lucru la Bruxelles

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, merge într-o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 28 - 29 aprilie. Șefa statului va avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni pentru a discuta despre accelerarea procesului de aderare și va susține un discurs în deschiderea Conferinței anuale privind bugetul UE, găzduită de Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn. 

Totodată, pe agendă sunt prevăzute și discuții cu comunitatea moldovenilor din Belgia.

Consiliul European a salutat, recent, progresele înregistrate de Republica Moldova și Ucraina în avansarea reformelor necesare pe calea aderării la Uniunea Europeană. Consiliul European a invitat statele membre ale UE la adoptarea rapidă a proiectelor cadrului de negociere pentru Republica Moldova și Ucraina și avansarea demersurilor fără întârziere.

Amintim că, Parlamentul R.Moldova a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Deputații au făcut apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Valeria Vițu
25/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii