Avocații lui Veaceslav Platon, despre extrădare, cursa charter cu care a fost adus clientul lor la Chișinău, condiții din închisoare și influențe politice

Victoria Dodon
08/09/2016
Veaceslav Platon Foto: unimedia.md

Extrădarea lui Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, a fost o procedură „grosolan de ilegală și motivată politic”, care s-a produs în termene extrem de rapide, ceea ce dă de bănuit că ar fi vorba despre înțelegeri la cel mai înalt nivel între persoane și autorități de la Chișinău și cele de la Kiev. Declarația a fost făcută de Ilia Novikov, unul dintre apărătorii omului de afaceri, în cadrul unei conferințe de presă în care a oferit mai multe detalii despre cazul omului de afaceri plasat în Penitenciarul nr. 13.

„Am discutat cu Platon despre extrădare, în Ucraina, crezând că mai avem două luni la dispoziție. Nu cred că Ucraina ar fi putut legal să-l extrădeze mai repede de acest termen. Însă imediat au intrat câteva persoane care i-au oferit lui Platon un document despre extrădare, semnat în aceeași zi, i s-au pus cătușele și peste trei ore era deja la Chișinău. S-a acționat foarte rapid, cu ignorarea tuturor procedurilor legale, extrădarea fiind motivată doar de declarațiile lui Ilan Șor”, a explicat Novikov.

„De obicei, darea în căutare internațională a unei persoane durează mai degrabă săptămâni decât zile, iar Interpolul refuză solicitarea dacă este vorba despre o comandă politică. În cazul lui Platon, el a apărut în baza de date a Interpol chiar peste două zile după denunț. Asta nu poate fi înțeles decât prin faptul că între Moldova și Ucraina au fost înțelegeri la un nivel foarte înalt, înțelegeri care în Ucraina pot avea loc doar cu 4-5 persoane”, a adăugat apărătorul. 

Avocatul a accentuat că Veaceslav Platon are un pașaport valabil care îi demonstrează cetățenia ucraineană. „A deține cetățenia unui stat și un pașaport care să demonstreze acest fapt sunt două lucruri diferite, iar Procuratura Generală a Ucrainei se face a nu înțelege asta, cauza fiind clară. Au un stimulent politic de a o face pe proștii. În mod normal, verificările pe acest subiect ar dura luni întregi, nu doar câteva zile. (...) Nu este clar de ce atâta grabă și atâtea încălcări, de ce în cazul altor cetățeni Moldova așteaptă extrădarea lor de ani de zile, dar aici totul s-a produs atât de rapid. Justiția de la Chișinău ar trebui să-și pună această întrebare. Dacă nu o face ea, cel mai probabil o va face CEDO”, a mai spus Novikov.

Avocatul a reiterat că clientul său este deținut în condiții groaznice și că ar putea fi ucis în izolator pentru că ar deține informații importante despre furdul miliardului. Colega sa, Ana Ursachi a amintit în cadrul aceleiași conferințe că în ultimele 12 zile de când este deținut în penitenciar, Platon nu a fost audiat de niciun procuror.

Ana Ursachi și Ilia Novikov Captură: privesc.eu 

Totodată, avocata a declarat că Platon îi acuză pe Vlad Plahotniuc, procurorul general Eduard Harujen și procurorul Anticorupție Viorel Morari de instrumentarea dosarului. „Veaceslav Platon afirmă că în spatele arestării și extrădării autorităților de la Chișinău stă Vladimir Plahotniuc. El consideră că acesta a influențat oficialii din Ucraina. Totodată, acesta îi acuză pe procurorul general al Republicii Moldova Eduard Harunjen și pe procurorul Anticorupție Viorel Morari de instrumentarea dosarului său. În noaptea de 29 august Platon nu a fost extrădat în Republica Moldova în baza procedurii obișnuite. A fost adus la Chișinău cu un avion privat, de tip charter, de lux, cu 12 locuri. Din câte cunoaștem în Moldova astfel de avioane dețin doar Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc”, a spus Ana Ursachi. 

Ea a declarat presei că, la solicitarea lui Platon, a înregistrat astăzi la Procuratură o cerere în adresa procurorului Andrei Baeșu, care se ocupă de acest caz, ca să-l viziteze pe Platon și să-l audieze în prezența avocaților, printre altele despre implicarea și contribuția lui Vladimir Plahotniuc în fraudele bancare, dar și a altor demnitari, în primul rând a președintelui Parlamentului Adrian Candu, despre care Platon a vorbit în cadrul ședinței de judecată de miercuri, 7 septembrie, de la Curtea de Apel Chișinău. 

„La fel, cerem ca Platon să fie audiat cu privire la faptul că vânzarea acțiunilor Victoriabank unor investitori străini a fost acoperită de fraude. Anume acesta este cazul în care este vizat Platon, el este cercetat pentru o pretinsă tranzacție prin intermediul Victoriabank și în niciun caz pentru spălarea miliardului. Este vorba despre o pretinsă tranzacție de 80 de milione de dolari, dintre care procurorii au găsit, cu ghilimele de rigoare, doar 49 de milioane, imputându-le lui Platon sub formă de fraudă, din declarațiile absolut incoerente ale lui Ilan Șor - unica probă, care nici măcar probă într-un dosar nu poate fi numită  - și în baza căreia Platon a fost încarcerat”, a ținut să precizeze Ursachi.

Miercuri, 7 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe prin care Veaceslav Platon a fost plasat în arest pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13 din Capitală.

Între timp, reprezentanții Amnesty International Moldova anunță că au mers într-o vizită de lucru la Penitenciarul nr.13, pentru a discuta cu deținuții, în special din subsolul închisorii, din celule disciplinare, dar nu le-a fost permis accesul în celulele lui Veaceslav Platon sau Vladimir Filat. „Am solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a permite accesul în celulele unor deținuți care în ultimele luni au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, susțin reprezentanții Amnesty într-un comunicat de presă. 

Contactat de Anticoruptie.md, Eduard Harunjen a refuzat să comenteze acuzațiile, motivând că nu a urmărit conferința de presă. "Nu am ascultat declarațiile, nu știu despre ce vorbiți, nu pot comenta", ne-a spus procurorul general.

Victoria Dodon
08/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii