Platon a făcut dezvăluiri importante despre furtul miliardului. Este vizat Andrian Candu

Anticoruptie.md
07/09/2016
captura privesc.eu

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a dezvăluit astăzi, în cadrul ședinței de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, cum a avut loc furtul miliardului și cine sunt demnitarii implicați. Despre aceasta a declarat jurnaliștilor avocatul businessmanului, Ana Ursachi.

Potrivit ei, Platon a fost audiat o oră și jumătate, timp în care a descris cu lux de amănunte detaliile despre cum și în ce condiții înalții demnitari din Moldova au contribuit la fraudarea sistemului bancar și la plecarea acestor bani în zone off-shore, iar în cazul „Landromad”-ului, la spălarea unor sume exorbitante prin folosirea sistemului bancar din R. Moldova, bani murdari care într-un final au ajuns în buzunarul sau au devenit remunerarea pentru activitatea de mai mulți ani a beneficiarului Vlad Plahotniuc. Mărturiile lui Platon au fost înregistrate audio, există deci o probă vehementă din care puteți auzi cu lux de amănunte povestea lui Veaceslav Platon despre ceea ce reprezintă învinuirea care i-a fost adusă”, a dezvăluit Ursachi jurnaliștilor, în timp ce judecătorii deliberau privind menținerea mandatului de arest emis în privința lui Veaceslav Platon.

Apărătorul omului de afaceri a mai precizat că clientul său a demonstrat că tranzacția cu 80 de milioane de dolari împrumutați de Șor de la Banca de Economii, care i se impută lui Veaceslav Platon, a fost făcută prin Victoriabank, iar beneficiarul a fost Vlad Plahotniuc. „Platon a spus exact ziua, tranzacția, denumirea companiilor, când și cum, în favoare OTIV Prime au fost semnate contracte pentru această sumă, beneficiarul cărora a fost Plahotniuc, iar semnatar - Andrian Candu. Astăzi am auzit acuzații importante în adresa lui Candu”, a mai precizat ea.

Potrivit aceleiași surse, Platon îl acuză pe Andrian Candu că a semnat mai multe contracte pentru a facilita această fraudă. Dorin Drăguțanu a facilitat scoaterea banilor din BNM pentru a ajunge la cele trei bănci cu probleme. A fost descris și rolul lui Ilan Șor care nu e atât de mare. S-a vorbit despre Chiril Gaburici și Iurie Leancă, cei care, potrivit omului de afaceri extrădat din Ucraina, au acoperit cu garanții de stat furtul.

„Platon nu speră că va fi eliberat, pentru că înțelege că nu poate miza pe asta în cazul justiției moldovenești. El însă va insista să fie audiat în cazul furtului miliardului, precizând că până acum la el nu a venit nici un procuror pentru a-i lua mărturii”, a mai spus Ursachi, precizând că își face griji pentru viața clientului său.

Astăzi, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe prin care Veaceslav Platon a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Omul de afaceri a fost plasat la Penitenciarul nr. 13.

Nici Andrian Candu, nici Vlad Plahotniuc, nici persoane vizate de Platon nu au comentat acuzațiile care li se aduc.

Anticoruptie.md
07/09/2016Become a Patron!

Comentarii