Fostul procuror al mun. Chișinău, Ion Diacov, audiat în procesul penal care îl vizează pe judecătorul Oleg Melniciuc

Anticoruptie.md
13/01/2017
adevarul.ro

Procurorii Anticorupție l-au audiat vineri, 13 ianuarie, pe fostul procuror al mun. Chișinău, Ion Diacov, în cadrul procesului penal inițiat în urma unei sesizări pe care Diacov a publicat-o pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Sesizarea se referea la blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, construit pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală și unde s-au ales cu apartamente și spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui instanței, Oleg Melniciuc.

Diacov i s-a adresat procurorului general Eduard Harunjen la începutul lunii decembrie, cerând intentarea unei cauze penale „privind delapidarea averii străine cu folosirea situației de serviciu, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari” împotriva președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală, Oleg Melniciuc, și „a complicilor săi”.

„Am fost invitat astăzi la audieri. Din păcate, încă nu a fost inițiat un dosar penal. Ei mai au timp până pe 21 ianuarie să decidă dacă pornesc dosar penal sau clasează cauza. Eu i-am explicat astăzi procurorului că nu există noțiunea de apartamente ieftine, așa cum se exprimă Melniciuc. Aceste apartamente fie au fost dobândite legal, fie nu. Nu există lege care să prevadă asigurarea cu spațiu locativ a judecătorilor. O lege de acest fel a fost anulată încă în 2009. Terenul pe care a fost ridicat blocul a fost obținut ilegal. El aparținea Ministerului Culturii și Primăria nu avea dreptul să îl înstrăineze. În baza cărui act, Primăria a vândut terenul? În 2012, Ministerul Culturii a vrut să construiască pe acel teren un bloc de locuit pentru oamenii din cultură. Inițiativa a fost respinsă de Guvern”, afirmă Diacov.

Potrivit fostului procuror, dacă ar exista voință, foştii săi colegi au suficiente motive pentru a porni un dosar penal, inclusiv să verfice de ce Oficiul teritorial al Guvernului nu a contestat în instanță hotărârea Consiliului Municipal Chișinău de vânzare a terenului, dat fiind faptul că proiectul de înstrăinare a lotului a fost depus cu încălcarea procedurilor.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui instanței, Oleg Melniciuc. Însuși magistratul, care anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi, nu și-a procurat acolo locuințe, ci doar un spațiu comercial. În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Ion Diacov susţine că Oleg Melniciuc a recunoscut că „a folosit abuziv situația sa de serviciu și a ajutat-o pe mama sa, Elena Melniciuc, pensionară care toată viața a locuit și locuiește în satul de baștină Mândâc-Drochia, să procure un apartament în acest bloc, iar el, Oleg Melniciuc, a procurat în același bloc spații comerciale”. „Conform investigațiilor ziariștilor de la portalul Anticoruptie.md, tot în acest bloc și-au cumparat apartamente și rudele lui O. Melniciuc - Bobeică Ana, Melniciuc Andrei și Melniciuc Aurelia, ultima procurând și un spațiu comercial de 241 de metri pătrați. În această situație, ar putea să apară bănuiala rezonabilă că apartamentele și spațiul comercial procurate pe numele rudelor de facto aparțin tot lui Oleg Melniciuc, fiind vorba despre o banală procurare mascată a imobilului, fără a le declara ca proprietate privată”, presupune fostul procuror. 

Anticoruptie.md
13/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii