Guvernul va achita în locul primăriei salariile pentru asistenții personali din Chișinău

Tatiana Gherța
15/03/2024
captura video

Salariile celor 2034 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități din mun. Chișinău vor fi achitate de Guvern. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 15 martie, de premierul Dorin Recean, într-o postare făcută pe o rețea de socializare.

Recean susține că Guvernul a pregătit o soluție de urgență menită să soluționeze problema asistenților personali din Chișinău care au fost concediați sau au rămas cu salariile tăiate. Executivul va opera modificări în cadrul legal, astfel încât să fie achitate salariile acestora. Plata făcută de Executiv va fi ulterior reîntoarsă din fondurile alocate. 

„Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei”, a precizat premierul.

Totodată, prim-ministrul a subliniat că „asistenții personali nu au timp să aștepte ca Ceban să se oprească din a pune în pericol acest serviciu social important. Oamenii nu trebuie să sufere din cauza incapacității primarului Ceban de a administra primăria și de a aloca banii publici către oamenii care au cea mai mare nevoie”.

Amintim că problema salarizării asistenților personali din capitală a apărut la sfârșitul anului trecut, atunci când municipalitatea a decis să concedieze mai mulți asistenți personali și să reducă cu 50% salariile celor rămași. Decizia a fost motivată de municipalitate prin faptul că Guvernul și ministerele de resort au lipsit într-o formă discriminatorie chișinăuienii și locuitorii UTA Găgăuzia de finanțare din bugetul de stat pentru programele sociale ce au ca scop remunerarea asistenților personali.  

În ultima perioadă autoritățile centrale și locale au lansat un ping-pong de acuzații și opinii legate de cine e responsabil de soluționarea acestei probleme. Într-o postare pe o rețea de socializare, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu explicații despre cum a fost finanțat parțial serviciul de asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe, care au fost piedicile dezvoltării acestui serviciu și care sunt soluțiile. 

Tatiana Gherța
15/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii