Ion Sturza, candidat la funcția de premier. Ce avere are

Anticoruptie.md
21/12/2015
Ion Sturza. Foto: TEDxChisinau

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe omul de afaceri Ion Sturza candidat la funcția de premier. Anunțul a fost făcut în după-amiaza zilei de luni, 21 decembrie, după ce șeful statului a avut consultări cu liderii PL, PLDM și PD. 

"Dumnealui a mai ocupat această funcție. Are viziuni care sunt aproape de ale noastre și ale Alianței. Sper că va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă Republica Moldova și că va acumula voturile necesare. Nu toate fracțiunile și-au dat acordul pentru această candidatură", a declarat Nicolae Timofti.

"Vreau să fiu alături de poporul meu şi alături de preşedintele ţării. Voi încerca să lansez consultări cu partidele reprezentate în Parlamernt, în încercarea de a vota un guvern neafiliat politic, compus din persoane care nu au o expunere politică directă", a spus Ion Sturza care în ultima perioadă a lansat mai multe critici la adresa clasei politice de la Chișinău.  

Acum câteva zile, contactat de reporterii de la Anticoruptie.md, Ion Sturza a infirmat că ar fi candidat la funcția de premier. "Nu este adevărat. Eu sunt la Bucureşti, am treabă. Voi cu ce vă ocupaţi, acolo, la Chişinău?", ne-a întrebat Ion Sturza. 

Același lucru l-a lăsat să se înțeleagă și într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Chișinău săptămâna trecută, precizând că Vlad Plahotniuc nu-și dorește acest lucru. "Din păcate, în ultimul timp s-au întâmplat mai multe lucruri. În plus, patria mea nu este alta decât Republica Moldova şi când comandatul suprem m-a chemat la datorie, am răspuns «Da»", a explicat Ion Sturza la scurt timp după ce președintele țării l-a desemnat candidat la funcția de premier. 

Fostul premier este unul dintre cei mai bogați moldoveni din România. Bunăoară, în 2015 Ion Sturza a avansat într-un top de referință cu 11 poziţii, de pe 144 anul trecut pe 133 în acest an. Şi asta, chiar dacă potrivit estimărilor revistei Capital la care face trimitere MoldStreet, averea lui n-ar fi crescut în anul trecut. În 2015, averea acestuia a fost estimată la 38-40 milioane de euro. "Fostul director general adjunct al Rompetrol şi ex-premier al Republicii Moldova în 1999, Sturza s-a remarcat în ultimii ani în business prin investiţia de zece milioane de euro în parcul tehnologic din Cluj, Liberty Tehnology Park pe teritoriul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă din localitate. În 2013 ex-premierul a cumpărat 49% din Romaltyn, o companie specializată în prelucrarea și reciclarea deșeurilor miniere și în valorificarea conținutului de aur și argint al acestora din vecinătatea oraşului Baia Mare. Cel de-al treilea proiect al lui Sturza în România este librăria online Elefant.ro, lansată în iunie 2010, când proiectul a primit o investiţie de circa 1,2 milioane de euro din partea Greenlight Invest, fondul de investiţii al ex-premierului moldovean. În total, investiţiile lui Sturza în platforma online erau la finele anului trecut de 3,5 milioane euro", scria recent MoldStreet.

Guvernul Streleţ a fost demis la 29 octombrie, cu votul a 65 de deputaţi pentru şi 18 împotrivă, după trei luni de activitate.

Anticoruptie.md
21/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii