Legea cu privire la Procuratură, votată în a doua lectură. Ce spun experții

Mariana Colun
25/02/2016
Vlad Gribincea și Andrian Candu, după adoptarea legii. Foto: captură realitatea.md

Legea cu privire la Procuratură a fost adoptată joi, 25 februarie, în a doua şi ultima lectură, cu votul a 65 de deputaţi. La vot au participat deputații democrați, liberali și liberal-democrați, precum și deputații neafiliați. Legea nu a fost votată de fracțiunea PCRM și de deputații socialiști, care au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

„Deși a durat mult mai mult decât ne așteptam, Parlamentul în sfârșit a adoptat această lege. De asemenea, vreau să subliniez că pe ultima sută de metri au existat anumite turbulențe în promovarea acestui pachet de lege, care în ultimă instanță s-au aplanat. Acele puncte care au tras anumite critici au fost înlăturare și acum Legea votată reprezintă, în cea mai mare parte poziția grupului de lucru pe care l-am condus”, a declarat Vlad Gribincea, președintele grupului de lucru care a elaborat proiectul de lege cu privire la Procuratură, imediat după ce aceasta a fost votată.

Potrivit expertului, activitatea în reforma procuraturii nu se încheie aici. „De la 1 august Legea trebuie să intre în vigoare. Dacă asta se va întâmpla, pot spune cu toată responsabilitatea că majoritatea disfuncțiilor din cadrul Procuraturii nu vor putea fi puse pe seama legiuitorului sau a Executivului. Reforma Procuraturii implică și modificarea Constituției. Proiectul de modificare a fost deja elaborat și sper că în viitorul apropiat va fi adoptat, astfel încât următorul procuror general să fie ales potrivit procedurii noi”, a subliniat Vlad Gribincea.

Andrian Candu, președintele Legislativului, a reiterat angajarea Parlamentului ca până la 1 august să fie aprobate și legile conexe, pentru ca Legea Procuraturii să fie aplicabilă. Cu referire la amendamentele aprobate în cadrul ședinței de marți, 23 februarie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, care au fost reformulate și votate în Legislativ în cadrul ședinței de joi, Candu a făcut unele precizări. „Sunt exact amendamentele care au trezit suspiciuni, la care am revenit în discuții cu autorii. Erau trei chestiuni de reformulare a unor sintagme și de anumiți termeni exacți, ce țin, de exemplu, de lichidarea procuraturilor sectoriale din Chișinău. Erau viziuni diferite. Dacă în baza noii legi se creează procuraturi de specialitate, ca de exemplu procuratura Anticorupție, acestea vor avea posibilitatea să solicite detașarea ofițerilor de urmărire penală și a celor operativi în procuratură pe o anumită perioadă de timp. Astfel, procurorii vor avea posibilitatea să-și creeze echipe și să fie mult mai eficienți. Erau unele sugestii ale unor experți din România ca în cadrul procuraturii să fie detașați doar ofițerii de urmărire penală și nu ofițerii operativi. Aceasta a trezit o anumită dezbatere și s-a decis să se revină la conceptul inițial și ofițerii operativi să fie și ei detașați la procuraturile de specialitate”, a conchis Andrian Candu.

Despre reforma Procuraturii se vorbeşte de aproape trei ani. Noua concepție a fost gata încă la sfârșitul anului 2013, fiind aprobată un an mai târziu. În martie 2015, proiectul de lege a fost avizat de Comisia de la Veneţia, iar în luna mai a fost votat în prima lectură de Parlament. Deşi Andrian Candu, preşedintele Legislativului, dădea atunci asigurări că legea va fi votată în lectură finală până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Mariana Colun
25/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii