Maia Sandu a acționat în judecată Cancelaria de Stat pentru că a refuzat să-i prezinte documente privind băncile falimentate. Ce spune șeful instituției

Anticoruptie.md
02/09/2016
Colaj: Jurnal.md

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, a acționat Cancelaria de Stat în instanța de judecată după ce instituția a refuzat să-i ofere copiile stenogramelor ședințelor Guvernului în care au fost aprobate garanțiile de stat pentru cele trei bănci falimentate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Politiciana a solicitat documentele după ce Guvernul a desecretizat hotărârile adoptate în 2014 și 2015 pe marginea acestui subiect. Tudor Copaci, secretarul general al Guvernului, susține însă că au fost desecretizate doar hotărârile de Guvern propriu-zise, nu și stenogramele, iar în acest sens angajații instituției ar urma să consulte Ministerul Justiției. 

„Pentru că au fost desecretizate hotărârile Guvernului cu privire la acordarea garanțiilor, este logic să poată fi accesate și discuțiile pe marginea acestor hotărâri. Cetățenii trebuie să cunoască cine și pentru ce a optat în aceste discuții, care au fost solicitările BNM și pentru ce a promis să folosească banii. Guvernul refuză să prezinte stenogramele respective… Oare de ce? Dacă tot promite să facă lumină în cazul furtului miliardului, de ce Partidul Democrat nu vrea să prezinte lucrurile așa cum s-au întîmplat în realitate? Pentru că atunci va fi mai greu să dezinformeze și să dea vina pe alții. O dovadă în plus că promisiunile guvernării actuale de a investiga frauda bancară nu sînt altceva decât povești de adormit copiii”, scrie politiciana într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. 

„Au fost desecretizate hotărârile, nu și stenogramele. În cazul acestora este o altă procedură. Urmează să ne consultăm cu Ministerul Justiției. Este dreptul dumneaei să ne acționeze în judecată, tocmai s-a lansat în campanie. O să ne prezentăm cu argumentele de rigoare”, ne-a declarat Tudor Copaci, secretar general al Guvernului. 

Anticoruptie.md
02/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii