Mihail Gofman, fost angajat al CNA: „Iurie Leancă este următorul care va fi arestat pentru furtul miliardului”

Julieta Saviţchi
28/06/2016
Captură video TV 7

Guvernarea a întocmit o listă lungă, pe criterii politice, a persoanelor care urmează să fie arestate pentru furtul miliardului, iar după Ilan Șor după gratii va ajunge fostul premier Iurie Leancă. Declaraţia a fost făcută de către Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, în cadrul emisiunii Interpol de la postul de televiziune TV7. 

„Este o listă lungă, în care figurează mai mulţi politicieni şi funcţionari de pe la diferite ministere şi structuri ale statului. Vor fi arestaţi mulţi oameni”, a adăugat Mihail Gofman, precizând că Iurie Leancă va fi printre primii. 

Fostul funcţiorar de la CNA a numit patru subiecţi principali implicaţi în furtul miliardului, aceştia fiind Vlad Filat, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. Niciunul dintre ei nu ar fi însă autorul sau coordonatorul schemei. „A fost o luptă dintre două grupări, Filat - Șor pe de o parte, şi Plahotniuc - Platon pe de altă parte. A învins grupul lui Filat - Șor. Coordonatorul este o persoană din anturajul lui Plahotniuc, care nu este publică. Veţi afla numele acestei persoane la timpul potrivit”, a spus fostul angajat al CNA.

Potrivit lui Gofman, schema a fost pusă la cale de către anumite servicii din afara ţării, inclusiv din Federaţia Rusă, iar scopul a fost controlul asupra rezervelor valutare ale BNM. „Toţi vor să controleze acest stat. Schema este din afară, unii au început, alţii au preluat. Totul s-a făcut însă cu ajutorul măscăricilor de la noi, care trebuiau să apere Constituţia”, a declarat el.

Mihail Gofman a mai spus că au fost intimidate şi ameninţate mai multe persoane care au ştiut despre schemele de fraudare a sistemului bancar şi a dat de înţeles că aceasta ar fi şi cauza morţii fostului deputat Ion Butmalai. „A fost constituit un grup secret pentru investigarea fraudelor din domeniul bancar din care mai făceau parte angajaţi ai Procuraturii Generale, SIS, BNM. Am descoperit lucruri stranii. De exemplu, au fost mimate emisii bancare, iar pentru acoperirea lor au fost luaţi bani de la BEM. Am identificat cum să acumulăm bani la buget, prin impozitarea tranzacţiilor cu off-shore. Viorel Chetraru a fost de acord, dar am intrat în dizgraţia autorităţilor. S-au opus persoane influente. Dacă ieşeam atunci în 2014 să spun ce ştiam, aș fi ajuns ca Ion Butmalai. El a ştiut multe lucruri. Unul dintre membrii grupului secret a decedat în urma unei intoxicaţii suspecte. O doamnă a plecat la socialişti. Pe mine m-au ameninţat chiar în stradă”, a menționat el.

După emisiune, Procuratura Anticorupţie a anunțat că a luat act de declarațiile fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA. "În cadrul investigațiilor efectuate în dosarul fraudelor din sistemul bancar, Procuratura Anticorupţie a dispus citarea, pentru data de 5 iulie 2016, ora 09.30 a fostului angajat CNA pentru a fi audiat în conformitate cu prevederile legale", se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Mihail Gofman a fost concediat în aprilie 2014 după ce colegii săi din subdiviziunea de securitate internă a CNA i-au monitorizat stilul de viaţă, iar câteva luni mai târziu au stabilit că acesta a încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei. Între timp, jurnaliştii Ziarului de Gardă au scos la iveală faptul că averea ofiţerului CNA, estimată oficial la 3,8 milioane de lei, în realitate ar fi de zece ori mai mare. Între altele, reporterii au scris că Mihail Gofman locuieşte într-o casă care valorează 11 milioane de lei, dar care este trecută în acte ca proprietate a mamei sale. Firmele le-a înregistrat pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-ar fi dăruit unui cumătru care desfăşoară afaceri în Republica Moldova şi în România. Mai mult, fostul ofițer CNA ar avea și o fermă în satul Boşcana, trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani, mama preşedintei Judecătoriei raionului Edineţ. Autorii au mai scris că Mihail Gofman a făcut mai multe tranzacţii dubioase la sfârşitul anului 2013.

După ce a fost concediat, fostul angajat al CNA a demarat un proces pentru a fi restabilit în funcție. În cadrul emisiunii, Mihail Gofman a respins acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi îmbogăţit illicit. „Este meritul soţiei mele, care a lucrat la Provocările mileniului şi a avut un salariu de 7.000 de euro pe lună”, a subliniat fostul angajat al CNA.

Julieta Saviţchi
28/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii