Noi nume în dosarul miliardului furat. Procuratura Anticorupție, invitată să se autosesizeze

Anticoruptie.md
05/07/2016
facebook.com/sergey.sagaidac

Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), continuă dezvăluirile despre furtul din sistemul bancar moldovenesc.

Fostul angajat al Băncii Sociale confirmă că despre situația dezastruoasă în care se aflau cele trei bănci implicate în furtul miliardului știa foarte bine conducerea Băncii Naționale a Moldovei, doar că: „Mi se părea că BNM acționa ca un centru de comandă a procesului”, a declarat Sagaidac în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7.

Acesta își argumentează ipoteza prin faptul că Banca Națională a numit la Banca de Economii și Banca Socială administratori asupra cărora planau suspiciuni de corupție. „Sergiu Albot, administratorul special numit de BNM la Banca Socială, este căsătorit cu verisoara lui Ilan Șor”, a explicat Sagaidac.

Fostul șef de secție de la Banca Socială susține că cercul persoanelor implicate în evenimentele care s-au produs cu doi-trei ani în urmă în sectorul bancar moldovenesc ar trebui extins. Sagaidac a întocmit și o listă cu 20 de nume de persoane care, în opinia lui, ar cunoaște mai multe despre furtul miliardului și ar trebui audiate de către procurorii anticorupție, fie în calitate de martori, fie în calitate de bănuiți.

Despre aceste persoane, sursa afirmă că ar fi participat activ la evenimentele produse pe piața bancară.

Este vorba despre Natalia Rahuba și Sergiu Albot, foști președinți ai BS, Gheorghe Papuc, ex-consilier al președintelui BS și fost ministru de Interne, Simion Rusu, fostul șef al serviciului de securitate din cadrul BS, Constantin Lozovanu, ex-șef al secției juridice din cadrul BS, Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM,Emma Tăbârță, ex-viceguvernator al BNM, Veaceslav Țurcan, șef de direcție în cadrul BNM, Ruslan Grad, funcționar în cadrul BNM, Matei Dohotaru, administrator special la BS, Ion Robot, administrator special la Banca de Economii, Leonid Talmaci, președinte Moldindcombank, Serghei Cebotari, președinte Moldova Agroindbank, Denis Ulanov, fost avocat al BS, în prezent avocatul lui Ilan Șor, Lilia Balmoș, ex-șefă a secției juridice la BS, Vitalie Groza, vicepreședinte al Moldindconbank.

Responsabililor de la Moldindconbank și Agroindbank, Sagaidac le reproșează faptul că s-ar face complici la furtul miliardului prin plasamentele interbancare la o rată de 3 %  făcute la Banca de Economii și Banca Socială, despre care se știa din start că aveau să fie plasamente neperformante.

Vorbind despre beneficiarii jafului din sistemul bancar, Sagaidac a insistat că există bănuieli că ar fi vorba despre Vlad Plahotniuc, despre care spune că a asigurat ca Banca Națională să nu întreprindă nimic, Vlad Filat, Ilan Șor și Veaceslav Platon. „Serghei Iaralov, despre care astăzi se vorbește mult, fiind numit coordonatorul furtului, eu cred că mai degrabă el a sugerat ideea. De implementare s-au ocupat însă alții”, a sugerat fostul angajat al BS.

Sagaidac dă asigurări că printre angajații de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank mai sunt încă multe persoane care ar fi gata să facă dezvăluiri, dacă ar avea siguranța că se vor afla în securitate.

Anticoruptie.md
05/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii